Transmetuar më 16-06-2019, 10:06

Frigoriferët zakonisht janë të pajisur me një mbështetje të krijuar posaçërisht për vezë, duke supozuar që ato të jenë në frigorifer. Sidoqoftë, prodhuesit e vezëve rekomandojnë që ato të mbahen në temperaturë dhome, dhe mund të konsumohen edhe për njëzet ditë.

Situata është më e komplikuar nëse mendojmë se në supermarket marrim vezë nga raftet jo frigorifer dhe nëse bëjmë një krahasim me Shtetet e Bashkuara, ku vezët gjenden në frigoriferë duke filluar nga pikat e shitjes.

Para së gjithash, duhet bërë një dallim midis vezëve të blera në supermarket dhe vezëve te "fshatarët". Këto të fundit nuk duhet të vihen në frigorifer, ndërsa të parat duhet të jenë. Ajo që dallon metodat e ruajtjes është prania e bakterit më të frikësuar kur bëhet fjalë për zogjtë, salmonelën.

Vezët e blera në supermarket kanë një rrezik shumë të ulët të infektimit me salmonelë, në sajë të kushteve të cilësisë në të cilat kafshët jetojnë në fermat dhe vaksinimin në të cilin ato i janë nënshtruar: duke marrë parasysh këta faktorë, rrezikun që vezët mund të kontaminohen nga bakteret si salmonella është shumë e ulët.

Prandaj, vezët mund të mbahen jashtë frigoriferit përpara shitjes, gjithashtu për të parandaluar që ndryshimet e temperaturës të mund të thyejnë apo edhe të plasojnë lëvozhgën, duke rritur kështu mundësinë e kontaminimit. Në shtëpi, megjithatë, vezët shkojnë në frigorifer për të përjashtuar edhe mundësinë më të vogël të infeksionit.

Vezët që vijnë nga një kafaz i besuar nuk kanë nevojë të vendosen në frigorifer: kjo është e vërtetë nëse jeni plotësisht të sigurtë se rreziku i salmonelës është zero.

Këshilla, megjithatë, është gjithmonë për të blerë vezë te "fshatarët" nga njerëz të besuar cilësia e të cilave mund të verifikohet./b.l/noa.al/