Transmetuar më 05-12-2019, 13:16

Shega, historia e frutit, e cila vitet e fundit po konsumohet gjithnjë e më shumë. Po, sepse po flitet shumë për këtë frut, simbol të vjeshtës, i cili siç duket jep shumë efekte pozitive për ata që e konsumojnë.

Është një frut shumë i lashtë, emri i saj e ka origjinën latine. Theshtë sinteza e mollës dhe grurit për shkak të kokrrave të cilat megjithatë janë një ngjyrë e kuqe e ndritshme. Dhe për formën e rrumbullakët që e bën atë të duket tamam si një mollë.

Por, përveç historisë, duket se konsumimi i frutave të shegës mund të japë me të vërtetë efekte pozitive për ata që e hanë atë në mënyrë të sigurt. Në supermarkete dhe dyqane frutash është shumë e thjeshtë për ta gjetur atë nga kjo periudhë. Por shumë preferojnë lëngun ose pijet.

Pijet alkoolike me bazë shege janë gjithashtu të njohura. Shija e ëmbël është e këndshme dhe konsumi rritet ndjeshëm.

Siç u tha shumë janë efektet e dobishme që e bëjnë frutin e shegës më të preferueshme nga ato të vjeshtës për shkak të dashurive të shëndetshme që ofron. Përveç që është i pasur me ujë për gati tetëdhjetë përqind, ajo gjithashtu ka efekte antioksiduese.

Shega konsiderohet anti-tumor, por edhe antibakterial dhe anti-inflamator. Efektet e tjera janë pastrimi dhe gjithashtu prodhon efekte të dobishme për zorrët.

Perfundoi këtu? Aspak sepse shega gjithashtu ka efekte pozitive në zemër. Si përmbledhje, mund të parandalojë sulmet në zemër dhe sëmundjet e zemrës.

Kundërindikimi i vetëm: nuk rekomandohet për ata me probleme të aciditetit të stomakut. Në kuzhinë është shumë e kërkuar edhe për recetat sezonale falë ngjyrës së kuqe. Me pak fjalë, një frut që duhet konsumuar!/b.l/noa.al/