Transmetuar më 08-12-2019, 08:57

Konsumimi i portokalleve rregullisht, zvogëlon në mënyrë drastike fillimin e degradimit makular, një sëmundje akoma pa shërim dhe tipike e pleqërisë. Ky zbulim është rezultat i një prej studimeve më të mëdha epidemiologjike në botë, që zgjat 15 vjet dhe i treguar kohët e fundit nga studiuesi Bamini Gopinath i Universitetit të Sidneit.

Një portokall në ditë. Studimi ekzaminoi pothuajse 3.000 të rritur nën moshën 50 vjeç dhe i ndoqi ata për 15 vjet. Hulumtimet kanë treguar që njerëzit që hëngrën të paktën një portokall në ditë kishin një rrezik të zvogëluar mbi 60% të zhvillimit të sëmundjes 15 vjet më vonë. "Edhe ngrënia e një portokalli një herë në javë duket se ofron përfitime të konsiderueshme," thotë Dr. Bamini Gopinath.

Sidoqoftë, sekreti i agrumeve këtë herë nuk është për shkak të vitaminës C, por ndaj flavonoideve, substancave me një efekt të fuqishëm antioksidues. "ata janë antioksidantë të fuqishëm që gjenden pothuajse në të gjitha llojet e frutave dhe perimeve, ato kanë përfitime të rëndësishme anti-inflamatore për sistemin imunitar." përfundon mjeku.

Parandalimi i degjenerimit makular është ende me rëndësi jetike sot, pasi asnjë sëmundje nuk dihet pasi të ketë ndodhur sëmundja.

Degjenerimi makular është një sëmundje që prek zonën qendrore të retinës (e quajtur makula), e cila përkeqësohet dhe ndalon të përmbushë funksionet e saj në mënyrë adekuate. Sëmundja shpesh është e lidhur me moshën, pasi ndodh kryesisht tek njerëzit mbi 60 vjeç, si pjesë e procesit natyror të plakjes.

Në disa raste simptomat janë të lehta dhe nuk ndikojnë plotësisht në shikim, ndërsa format e tjera janë të rënda dhe mund të shkaktojnë humbje të shikimit në të dy sytë.

Simptomat

Photofoia (vështirësi për të parë në ambiente të ndritshme)

Ulje e shikimit

Përshtatje e dobët nga errësira në dritë

Vështirësi në njohjen e fytyrave të njerëzve./b.l/noa.al/