Transmetuar më 09-12-2019, 10:03

Kolesteroli i lartë, roblemi për shumë njerëz, të cilët pas të tridhjetave të tyre, fillojnë ta pësojnë. Armiku kryesor për burrat dhe gratë që nga një moshë e caktuar fillojnë të pajtohen me ushqimin e shëndetshëm dhe jo për arsye të linjës.

Ne e dimë se me kalimin e viteve metabolizmi ndryshon dhe rrjedhimisht edhe zakonet e ngrënies që shpesh na detyrojnë të mbajmë standarde për të shmangur problemet shëndetësore.

Prandaj ushqyerja në radhë të parë vlen për të mbajtur nën kontroll dhe për të shmangur rreziqet e sulmit në zemër dhe goditje në tru. Konkretisht, kolesteroli (i cili ndahet në i mirë dhe i keq) është një yndyrë që është e pranishme në gjak. Prodhohet nga trupi dhe nga ushqimi.

Kur këto pragje janë të larta për të këqijtë (LDL) dhe të ulët për të mirët (HDL), hasen rreziqe kardiovaskulare dhe goditje në tru. Prandaj është më mirë që situata të mbahet nën kontroll të paktën çdo gjashtë muaj.

Në çdo rast, shkaqe të tjera që mund të rrisin nivelin e të keqes janë pirja e duhanit, mbipesha dhe mungesa e aktivitetit fizik. Elemente që ndikojnë shumë në situatën e përgjithshme shëndetësore.

Prandaj kujdes nga ushqimi, aktiviteti fizik dhe mos pirja e duhanit për të shmangur rreziqet. Për parandalimin dhe rreziqet që mund të merren, për të analizuar studimin e kryer nga Stefan Blankemberg, i Qendrës së Kërkimeve Kardiovaskulare në Gjermani, i cili ofron të dhëna absolutisht interesante. Sidomos përsa i përket moshës së rreziqeve që mund të përballohen.

Së pari, Blankemberg ishte në gjendje të bënte një llogaritje afatgjatë të rrezikut kardiovaskular deri në 75 vjet. Por ai gjithashtu zbuloi se ekziston një lidhje midis kolesterolit tjetër dhe sulmit në zemër ose rrezikut nga goditje në tru.

Korrelacioni që sjell probleme për të gjithë, por më i ekspozuari do të ishin të rriturit nën 45 vjeç. Për këtë arsye, duhet të ketë vëmendje dhe kontroll më të madh edhe në atë moshë ku, për shkak të mungesës së informacionit, problemi ka tendencë të nënvlerësohet./b.l/noa.al/