Transmetuar më 20-01-2020, 13:15

Patatet e skuqura janë pa dyshim ndër ushqimet më të dashura ndonjëherë. Të çuditshme dhe të shijshme, ato janë në gjendje të mbledhin të rinj dhe të moshuar duke i dhënë një ngarkesë humori të mirë kujtdo që i ha.

Fatkeqësisht, siç ndodh shpesh për shumë ushqime të shijshme, duket se patatet e skuqura që normalisht blini në supermarket janë potencialisht të dëmshme për trupin tonë.

Për të qenë i sinqertë, nuk janë vetë patatet, por metoda e përgatitjes së patateve të ngrira në një qese, domethënë ato që zakonisht blihen dhe më pas skuqen në shtëpi ose që mund të konsumohen zakonisht në një restorant ose piceri.

Sipas një studimi shkencor të kryer nga Shoqëria Kimike Amerikane, produktet me bazë karbohidrate që shiten të skuqura para dhe të gatshme për t’u gatuar në shtëpi janë potencialisht të dëmshme për shëndetin.

Në fakt, duket se kimikatet që zhvillohen për shkak të gatimit që bëhet para ngrirjes së tyre, janë kancerogjene.

Në rastin e patateve të skuqura, për shembull, niseshteja transformohet lehtësisht duke u bërë kancerogjene dhe kjo është për shkak të gatimit të dyfishtë të cilit i nënshtrohen skuqja. E para që i bën të freskëta nga ana e jashtme para se t’i ambalazhojë, ndërsa e dyta kur gatuhen në shtëpi.

Në fakt, në temperatura të larta si skuqja, zhvillohen substanca të ndryshme, midis të cilave akrilamidi, i konsideruar toksik dhe madje edhe kancerogjen.

Pra, a duhet t’i themi lamtumirë patateve të skuqura? Për fat të mirë, përgjigja është jo. Ajo që duhet të shmanget është konsumi i patateve të skuqura të ngrira.

Zgjidhja ideale? Bleni patate të mira dhe skuqini ato në shtëpi. Ndoshta do të ketë disa hapa të tjerë, por sigurisht që do të jeni të sigurt për të ngrënë më shëndetshëm dhe nuk do të merrni rreziqe për shëndetin tuaj./b.l/noa.al/