Transmetuar më 22-01-2020, 12:02

Një studim i kryer nga Agjensia Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC), një organ i Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH) me qendër në Lyon dhe i botuar në revistën Lancet Onkologji, ka ngritur alarmin.

Ky njoftim u drejtohet të gjithë atyre që duan të hanë sallam çdo ditë ose të konsumojnë tepër salcice. Rezultati i këtij studimi është vërtet shqetësues. Në fakt, konfirmimi tashmë është marrë për ata që tashmë janë shfaqur më parë në lidhje me rreziqet e konsumimit të rregullt të sallamit ose mishit të kuq.

Në fakt, në të kaluarën IARC kishte përfshirë mishin e përpunuar në listën e ushqimeve me siguri kancerogjene. Në atë rast u theksua që rreziku nuk i atribuohet vetë ushqimit, por më shumë sasive ditore të konsumuara.

Prandaj u theksua se ato mishra janë të dëmshme për shëndetin për shkak të përpunimit të gjatë si kripa, erëza etj. E gjithë kjo do të rrisë rrezikun e kontraktimit të disa kancereve, siç është ajo e zorrëve dhe sistemit tretës.

Ndërsa sipas studimit në fjalë, konsumi i vetëm 50 gramëve në ditë të mishit të përpunuar do të rrisë rrezikun e kancerit kolorektal. Një përqindje që do të rritet nëse konsumi i mishit të përpunuar rritet. Ajo që nuk është kuptuar akoma është arsyeja që e bën kancerogjenin e mishit të kuq.

Aktualisht ka disa teori. Ka nga ata që pretendojnë se nitratet të cilat vihen në kontakt me mjediset acide, krijojnë komponime kancerogjene. Në vend të kësaj, të tjerë besojnë se është faji i hekurit të pranishëm në mish dhe akoma të tjerë të disa llojeve të baktereve të pranishme në zorrë.

Të kthehemi në sallam ose sallamra të tjerë cilësorë, konsumimi i tyre herë pas here dhe në sasi të moderuar nuk merr rreziqe të veçanta. Më në fund, duhet të nënvizohet edhe vlera e fortë ushqyese e mishit të kuq, i cili përmban hekur, zink dhe vitaminë B12. Edhe në këtë rast, në dritën e rezultateve shkencore, rekomandohet konsumi i tyre i moderuar./b.l/noa.al/