Transmetuar më 18-05-2021, 08:27

Teleskopi i ri i NASA-s ka një mision të konsiderueshëm në duart e tij: të shikojë më thellë në hapësirë dhe të udhëtojmë pas në kohë sesa çdo anije kozmike që ka pasur më parë.

Sipas Euronews, tridhjetë e një vjet pasi Teleskopi Hapësinor Hubble u dërgua në një orbitë të ulët, teleskopi hapësinor i ri James Webb po i nënshtrohet provave të fundit para nisjes së tij më 31 tetor.

James Webb Space Telescope (JWST) është krijuar për të hetuar “historinë e kozmosit tonë”. Ai do të hetojë se si u formuan galaktikat, vrimat e zeza dhe planetët, dhe nëse mund të ketë jetë atje në univers.

“Aftësia e Webb do të thotë se mund të shohë në re pluhuri që fshehin yjet dhe planetët duke formuar dhe të mësojë se si lindin ato yje”, shpjegon Eric Smith, një shkencëtar i programeve në projekt.

“Spektrografi inovativ Webb do të zgjedhë mijëra galaktika individuale nga shumë të tilla në historinë e universit për të parë se si ndryshojnë ato me kalimin e kohës”, shton ai.

Aftësia zbuluese e Webb është e kufizuar vetëm nga imagjinatat tona dhe shkencëtarët në të gjithë botën së shpejti do të përdorin këtë observator me qëllim të përgjithshëm për të na “dërguar” në vendet ku nuk kemi ëndërruar të shkonim më parë.

Por pavarësisht nga zgjuarsia teknologjike, zhvillimi i teleskopit nuk ka qenë pa problemet e tij.

Fillimisht i konceptuar në vitin 1996 me një datë nisjeje të planifikuar për 2007, teleskopi ka qenë i mbushur me vonesa dhe me kosto në mbi 10 miliardë dollarë (8.2 milion €) gjatë asaj kohe. /S.H /NOA.al