Transmetuar më 28-09-2021, 12:26

Pfizer ka njoftuar se ka nisur një provë klinike në shkallë të gjerë të pilulës kundër të koronavirusit për të testuar aftësinë e saj në parandalimin e rrezikut të infeksionit në mjedisin e një personi të infektuar me këtë sëmundje.

Edhe disa kompani, të tilla si Merck dhe Roche, janë duke punuar në ilaçe të këtij lloji, të quajtur antiretrovirale, raporton noa.al.

Këto funksionojnë duke parandaluar riprodhimin e virusit. Aplikimi i tyre mund të jetë i dyfishtë: të lejojë njerëzit që tashmë janë të infektuar me sëmundjen, që të mos vuajnë nga simptoma të rënda, por edhe njerëzit që kanë ardhur në kontakt të ngushtë, të mos e zhvillojnë sëmundjen.

Në pritje të rezultateve përfundimtare, "ne besojmë se ky trajtim mund të ndihmojë në ndalimin e virusit shumë herët, para se të ketë potencialin të përhapet gjerësisht, duke parandaluar rastet simptomatike të sëmundjes tek personat e ekspozuar dhe duke ndaluar fillimin e infeksionit tek të tjerët", – ha Michael Dolsten, drejtori shkencor i Pfizer.

Ky trajtim, i quajtur PF-07321332, u zhvillua në formën e një pilule orale që gëlltitet me një gotë ujë.

Më shumë se 2,600 vullnetarë, të moshës 18 vjeç e lart, po marrin pjesë në provën klinike të fazës 2/3 të shpallur sot. Disa do të marrin pilulën, e cila jepet dy herë në ditë për 5 deri në 10 ditë, dhe të tjerët do të marrin placebo.

Ilaçi tashmë është testuar në dhjetëra njerëz për të vërtetuar se nuk është i rrezikshëm për shëndetin. Dy prova të tjera klinike janë gjithashtu duke u zhvilluar me mijëra pjesëmarrës të tjerë, për të vlerësuar efektivitetin e produktit tek njerëzit tashmë të infektuar me Covid-19.

Prova e parë është për njerëzit në rrezik të lartë të zhvillimit të një forme të rëndë të sëmundjes, kurse prova tjetër, për rreziqe të ulëta.

Për të gjithë njerëzit që tashmë janë infektuar, ky ilaç do të jetë veçanërisht efektiv në ditët e para të infeksionit, para se virusi të riprodhohet në masë të madhe.

Trajtimi me Pfizer, ndryshe nga konkurrentët e tij, nuk është rregulluar nga një ilaç tjetër, por është zhvilluar posaçërisht kundër virusit SARS-CoV-2. Sidoqoftë, do të jepet në kombinim me një "dozë të vogël" të ritonavirit. /noa.al