Transmetuar më 28-09-2021, 20:00

Giuseppe Remuzzi, drejtor i Institutit Farmakologjik Mario Negri dhe Fredy Suter për një kohë të gjatë primar i repartit të sëmundje ve infektive në Spitalin Bergamos, janë autorët e një dokumenti për përdorim nga mjekët e familjes për rastet e trajtimit ne banesë të të sëmurëve me Covid-19

Ky dokument kombinon literaturën shkencore me përvojën në fushën klinike në të gjithë botën: mjete thelbësore dhe të thjeshta, brenda mundësive të të gjithëve, për të shpjeguar se si trajtohen pacientët me Covid në shtëpi, duke minimizuar rrezikun të shtrimit në spital.

Çfarë të bëni menjëherë në shtëpi: çfarë ilaçesh të merrni dhe doza

Kur ndjeni simptomat e para, ju duhet të veproni ashtu siç bëni me viruset e traktit të sipërm respirator, domethënë nuk duhet të merrni një antipiretik të tillë si tachipirine, por një ilaç anti-inflamator, në mënyrë që të kufizoni përgjigjen inflamatore të trupit ndaj viruseve infeksionit. Kjo ndodh sepse në ditët e para ngarkesa virale është maksimale.

Cilat ilaçe mund të merrni në shtëpi para rezultateve të tamponit dhe sapo të ndjeni simptomat e para (ne gjithmonë rekomandojmë ta bëni atë nën mbikëqyrjen mjekësore të mjekut tuaj)

Kur ethet ngrihen mbi 37.3 gradë ose nëse ka mialgji, dhimbje të kyçeve ose simptoma të tjera të dhimbshme, mund të merren ilaçe anti-inflamatore të quajtura "frenues të ciklo-oksigjenazës 2" (ose frenues COX-2), të tilla si celecoxib. Mjeku mund të përshkruajë, padyshim nëse për atë pacient nuk ka kundërindikacione, një dozë fillestare prej 400 miligramë e ndjekur nga një nga 200 në ditën e parë të terapisë, dhe pastaj një maksimum prej 400 miligramësh në ditë në ditët në vijim, nëse është e nevojshme.

Një tjetër ilaç frenues COX-2 i dobishëm për parandalimin e inflamacionit të tepërt është nimesulidi, më i famshmi prej të cilëve është Aulin. Në këtë rast doza e rekomanduar është 100 miligram dy herë në ditë, pas ngrënies, deri në 12 ditë. Nëse ka probleme ose kundërindikacione për celecoxib dhe nimesulide, është gjithashtu e mundur të drejtoheni tek aspirina, e cila është gjithashtu në gjendje të pengojë COX-2. 500 miligram dy herë në ditë pas ngrënies.

Nëse ka ethe të vazhdueshme, dhimbje muskuloskeletale ose shenja të tjera të inflamacionit, mjeku gjithashtu mund të përshkruajë një kortikosteroid, siç është deksametazoni: kortikosteroidet pengojnë shumë gjene pro-inflamatorë që prodhojnë citokina.

Një studim mbi nimesulidin i botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Sëmundjeve Infektive tregon se zvogëlon përbërësit e "stuhisë citokine" të famshme. Një studim tjetër i botuar në Anesthesia and Analgesia zbulon se përdorimi i aspirinës shoqërohet me më pak nevojë për ventilim mekanik, më pak nevojë për t’u shtruar në kujdes intensiv dhe më pak vdekshmëri të pacientëve.

Në vend të kësaj, Shoqëria Farmakologjike Franceze ka gjetur se përdorimi i paracetamolit, tek njerëzit që kanë forma të përparuara të sëmundjes, madje mund të dëmtojë, sepse heq glutathione, një antioksidant natyral i prodhuar nga mëlçia, një substancë e rëndësishme për aftësinë për të mbrojtur veten nga infeksionet virale.