Transmetuar më 12-10-2021, 10:14

Javët e fundit u shpallën përfundimet e para të misionit të NASA -s InSight në Mars. Për herë të parë, njerëzimi arrin të shikojë brenda një planeti tjetër, ta hulumtojë atë dhe ta përdorë këtë njohuri për të kuptuar më mirë historinë e Tokës.

George Tsakyridis është inxhinieri grek i hapësirës i cili punoi në ndërtimin e platformës që u ul në planetin e kuq dhe ofroi këtë informacion të vlefshëm që noa.al jua sjell më poshtë.

"Anija robotike InSight, e cila hyri në planetin e kuq në Nëntor 2018, synon një studim të plotë të brendësisë së Marsit, përmes një morie provash shkencore. Në rreth dy vjet funksionim, stacioni gjeologjik ka mbledhur të dhëna mbi aktivitetin sizmik dhe lëkundjen aksiale në Mars. Qëllimi i ekipit shkencor është të deshifrojë strukturën e brendshme të planetit”, thotë ing. Tsakyridis.

Ndryshe nga satelitët, një ulës ose rover merr matje në vend. InSight, megjithatë, nuk ka aftësinë për të lëvizur, si Curiosuty dhe Persy (misione të tjera të NASA-s). Misionet hapësinore janë formësuar dhe dizajnuar bazuar në pyetjet shkencore që ata përpiqen t’u përgjigjen. Ne zakonisht përdorim rovers kur duam të kërkojmë jetë dhe të kemi qasje në informacionin që është në terren.

"Sigurisht që robotët në lëvizje janë më mbresëlënës sesa një anije kozmike e palëvizshme, si nga ana funksionale ashtu edhe nga pikëpamja e procesit të uljes, pasi, natyrisht, ne nuk po" zbarkojmë "në Mars," shpjegon inxhinieri hapësinor 36-vjeçar.

Inxhinieri bashkëpunoi me ekipin e Kompanisë Gjermane të Hapësirës (DLR) në ndërtimin e sondës ndërsa udhëtimi drejt yjeve është i vetmuar, puna për të arritur atje, është pa diskutim një punë në grup.

"Pjesëmarrja ime në këtë mision më solli në kontakt të drejtpërdrejtë me ndjenjën e kënaqësisë, por edhe të përgjegjësisë së një përpjekjeje të tillë. "Ka pasur shumë sfida, si në nivelin shkencor ashtu edhe në atë personal", thotë inxhinieri.

Sonda nuk arriti qëllimin fillestar prej 3 metrash thellësi dhe u ndal në 40 cm. "Ndërsa testuam stërvitjen, në 2015, zbuluam se për një përbërje specifike të tokës (të cilën atëherë e konsideruam skenarin më të keq) dhe në kushte të caktuara të presionit atmosferik," sonda "nuk është në gjendje të depërtojë në tokë në thellësinë e dëshiruar. Fatkeqësisht, ky skenar fatkeq u bë pjesë e realitetit që hasëm tre vjet më vonë, në 2018, me InSight që ka zbarkuar në sipërfaqen e Marsit.

Në total po flasim për një përpjekje të mijëra njerëzve, të të gjitha kombësive dhe me prejardhje të ndryshme, e cila zgjati mbi 6 vjet. Në një epokë që po promovon gjithnjë e më shumë shpejtësinë dhe evoluimin, është e vështirë të arrish qëllimet", – thekson inxhinieri grek i hapësirës.

Tsakyridis nuk vlerëson se është e mundur që në të ardhmen e afërt njerëzimi të jetë në gjendje të lëvizë në një planet tjetër. Ai thotë se ikja nga planeti ynë nuk mund të jetë një zgjidhje siç është propozuar, për problemet me të cilat ballafaqohet Toka, ku më shqetësuese është kriza klimatike.

Lidhur me misionet e drejtuara nga njeriu në Mars, inxhinieri i hapësirës thotë se pajisjet robotike janë aktualisht një zgjidhje më efikase dhe e sigurt.

"Mos harroni se njerëzit janë mjaft të prekshëm si biologjikisht ashtu edhe mendërisht. Sidoqoftë, për momentin ne nuk kemi mjetet për një mision të drejtuar nga njerëzit fizikisht në Mars dhe nuk kemi garanci që do të ktheheshin të sigurt përsëri në Tokë. E nëse dikush pranon të rriskojë, lind pyetja: Kush do ta mbajë barrën e një vendimi të tillë? "Unë nuk mendoj se kotësia e disa miliarderëve është motivimi i duhur për një hap kaq të rëndësishëm."

Lidhur me garën e miliarderëve dhe misionet tregtare-turistike në hapësirë, George Tsakiridis thotë se është një konkurs i stilit fëminor.

Megjithatë, në planin afatgjatë është shumë pozitive që ka interes për hapësirën, por për momentin është një ekzagjerim që ka të bëjë me disa. Sidoqoftë, siç shton ai, "padyshim që eksplorimi i hapësirës duhet të vazhdojë, padyshim që duhet të bëhen studime, kur, si dhe nëse do të jemi ndonjëherë në gjendje të zhvendosemi në një planet tjetër, por mendoj se paratë duhet të fillojnë të rrjedhin për të mbrojtur tonën. Toka është shumë më e mirë për njerëzit, kështu që unë mendoj se përpjekja që duhet bërë është të shpëtojmë Tokën. /noa.al

FOTOGALERI