Transmetuar më 11-06-2022, 21:17

Pothuajse saktësisht 10 vjet pas "uljes" spektakolare në kraterin Gale, e cila u zhvillua më 6 gusht 2012, roveri Curiosity i NASA -s vazhdon të na mahnisë me imazhe të mrekullueshme nga sipërfaqja e Marsit.

Pas kapjes së një objekti që duket si një derë aliene, një lule shkëmbi dhe madje edhe terren që i ngjan shpinës së një aligatori, si dhe reve të mrekullueshme vezulluese të akullit, roboti me energji bërthamore na jep sot një objektiv i ri për të na brejtur kuriozitetin: një formacion i strukturave të çuditshme me majë që dalin nga regolititë Planetit të Kuq.

Për çfarë bëhet fjalë?

Edhe pse kanë një pamje organike të paqartë, të ngjashme me atë të degëve apo shkurreve të thara nga ekspozimi i zgjatur në diell, ato mendohet se janë shkëmbinj me një formë të pazakontë.

Gjembat të kujtojnë një lule të bukur ose një beton në formë korali (të mbetura nga erozioni i shkëmbinjve sedimentarë) që roveri dalloi në fillim të këtij viti.

Një ditë e vetme marsiane zgjat saktësisht 24 orë, 39 minuta dhe 35.244 sekonda, që është rreth 40 minuta më shumë se një ditë në Tokë. /noa.al