Transmetuar më 13-08-2022, 15:09

Njoftimet janë mesazhe përmes të cilave sistemi operativ i siguron përdoruesit kujtime, komunikime ose informacione specifike për një ‘aplikacion’ që, pavarësisht natyrës së tyre deklarative, mund të jetë i bezdisshëm.

Ky është një problem në ‘Android 12’ tashmë i krijuar dhe, në fakt, versioni i tij i ardhshëm do të kërkojë leje të reja nga aplikacionet për t’i dërguar këto sinjalizime te pronarët e pajisjeve që e integrojnë atë.

Për të ruajtur privatësinë në ‘Android 13’, përdoruesit duhet ta lejojnë aplikacionin të dërgojë njoftime duke shtypur opsionin "Lejo" në një dritare kërcyese, në të njëjtën mënyrë siç iu jepen lejet e hyrjes elementëve të tillë si kamera ose vendndodhja.

Normalisht, një përdorues mund të heqë qafe një njoftim në Android duke e rrëshqitur atë anash ose duke trokitur mbi opsionin ‘Pastro të gjitha’, i cili ndodhet në fund të djathtë të kutisë së kontrollit.

Megjithatë, ekzistojnë të ashtuquajturat njoftime të përhershme ose të vazhdueshme që janë të mbrojtura nga ky lloj veprimi i thjeshtë dhe nuk janë aq të lehta për t’u eliminuar, pasi nuk ofrojnë alternativa për të.

Ka disa mënyra për të pastruar një ose më shumë njoftime të përhershme në telefonin tonë Android. Një prej tyre është të shtypim dhe të mbajmë alarmin që duam të fshehim. Një dritare kërcyese më pas ofron opsionin për të çaktivizuar përgjithmonë disa ose të gjitha njoftimet që lidhen me atë ‘aplikacion’.

Një mënyrë tjetër për t’u marrë me këtë lloj njoftimi është mbyllja me forcë e aplikacionit. Për ta bërë këtë, përdoruesi duhet të shtypë dhe të mbajë ekranin në ikonën e tij përkatëse dhe më pas të ketë akses në informacionin e tij.

Pasi të hyni në këtë seksion, shfaqen disa opsione. Midis tyre është edhe opsioni për ta detyruar mbylljen e aplikacionit në fjalë, gjë që do të çojë në zhdukjen e të gjitha njoftimeve të tij aktive në momentin e operacionit. Alternativa e tretë për të fshirë si njoftimet e vazhdueshme, ashtu edhe pjesën tjetër të këtyre sinjalizimeve të ofruara nga pajisja, është të hyni në seksionin "Cilësimet" të pajisjes.

Nga kjo, në seksionin e dedikuar për njoftimet, përdoruesi mund t’i menaxhojë të gjitha. Ky seksion madje ju tregon mesataren e sinjalizimeve që merrni zakonisht.

Pasi të kemi mësuar të heqim qafe njoftimet e përhershme të bezdisshme, duhet të kujtojmë se jo të gjithë duhet ta kenë këtë karakter, por ka edhe rikujtues që i tregojnë përdoruesit se duhet të përfundojë konfigurimin e pajisjes së tij celulare.

Ka të tjera që, përveçse janë të dobishme për punën e tyre informative, nuk kërkojnë ndërhyrjen e përdoruesit për t’u zhdukur. Ky është rasti i aktiviteteve të tilla si përditësimet e softuerit, të cilat rregullohen nga një shirit progresi që shfaqet si një njoftim gjatë gjithë kohës derisa procesi të përfundojë. Menjëherë më pas dhe pas përfundimit të operacionit ato zhduken.