Transmetuar më 14-09-2022, 07:45

Nëse ka një personalitet që revolucionarizoi botën dhe hapi rrugën për shumë guru e ekspertë të tjerë për të ndjekur trashëgiminë e tij, ai është Steve Jobs. Bashkëthemeluesi i Apple, i cili vdiq në vitin 2011, konsiderohet si një nga mendjet më të ndritura në sektorin e teknologjisë dhe biznesit.

Idetë e tij ndryshuan përgjithmonë jetën tonë dhe përshpejtuan krijimin e mënyrave të reja për të habitur qenien njerëzore. Sot, Apple mbetet një nga kompanitë më të vlefshme dhe më të respektuara në planet në një masë të madhe falë punës së mëparshme të Steve Jobs, i cili zhvilloi pajisje të tilla si iPod, iPhone ose iPad. Sot duam të rishikojmë pesë idetë e Steve Jobs, që ndryshuan botën.

Lindi "Apple II", guri i parë

Edhe pse disa besojnë se Steve Jobs ishte përgjegjës për dizajnimin e Apple I më 1976, nuk ishte ai, por një tjetër nga themeluesit, Steve Wozniak. Jobs, po, kishte vizionin për ta shitur dhe kështu hodhi themelet për atë që do të vinte më vonë. Një vit më vonë "Apple II" doli në shitje, këtë herë po, nën tutelën e Steve Jobs, i cili krijoi një makinë perfekte për kohën, më e thjeshtë dhe më pak e fortë se ajo e mëparshme dhe që ishte në treg deri në vitin 1993. I pari sukses nga të shumtët e sipërmarrësit.

Aksesueshmëria bëhet e vërtetë dhe iMac vjen

Në vitet 1980, Steve Jobs zhvilloi një pajisje që do të revolucionarizonte sektorin. Mbi të gjitha ai kompjuter bëri të mundur të kuptuarit e informatikës dhe aspekteve të saj më të aksesueshme për të gjithë. Ishte Macintosh, i shitur më 1984 me një ndërfaqe grafike revolucionare. Është interesante se ai përfshinte një maus që, edhe sot e kësaj dite, është një nga shenjat dalluese të kompjuterëve "Apple". Një vit më vonë, Steve Jobs u largua nga kompania dhe nuk u kthye në të deri në vitin 1996. Në atë moment, amerikani lançoi atë që ne e njohim sot si iMac, një dizajn i rinovuar i kompjuterëve personalë, që zgjat deri më sot. Ishte një risi, veçanërisht për konceptin e unifikimit të CPU-së dhe monitorit në të njëjtën pajisje.

Një shpikje e re, iPod

Konsiderohet si pajisja nga e cila më vonë do të lindte iPhone. iPod u krijua nga Steve Jobs dhe doli në treg më 2001 nën syrin vigjilent të industrisë së regjistrimit. Në thelb ishte një MP3 player, por me një ndërfaqe unike dhe të përmirësuar që e veçonte atë nga çdo konkurrent tjetër. Dy vjet më vonë, iTunes do të vinte, duke treguar se ideja e Apple për revolucionarizimin e sektorit ishte serioze. Me iTunes lindi mundësia që përdoruesi të merrte një këngë pa pasur nevojë të blinte të gjithë diskun.

Celulari luksoz iPhone

Në vitin 2007 ai pati një nga prezantimet më ikonike, i cili tregon gjurmën që Steve Jobs la në Apple. Biznesmeni i prezantoi botës iPhone e parë në histori, bazuar në idetë dhe konceptet e iPod-it. Pikërisht me të, termi smartphone filloi të përdoret shpesh dhe që e pozicionoi shpejt kompaninë si pikë referimi në sektor, duke detyruar pjesën tjetër të punonte kundër rrymës për t’iu përshtatur potencialit të celularit të lançuar nga Apple. 15 vjet më vonë, kompania prezantoi iPhone 14.

Një mënyrë tjetër për të përdorur teknologjinë, iPad

Ideja e fundit e mrekullueshme e Steve Jobs para vdekjes. Në vitin 2010, amerikani njoftoi krijimin e iPad, një koncept inovativ që futi në shoqërinë tonë ‘tabletat’ e njohura. Një pajisje në gjysmë të rrugës midis një telefoni dhe laptopi, me avantazhet e të dyjave dhe potencial të madh. Që nga fillimi i tij, shumë kompani të tjera kanë imituar modelin e Apple dhe, ndonjëherë, ne priremi t’i quajmë të gjitha llojet e tabletëve iPad.