Transmetuar më 03-04-2017, 10:31

Rrjeti prestigjoz CNN ka publikuar 5 të dhëna interesante, dhe fakte që nuk i dinit për Jezusin.

1-      Jezusi ka ardhur nga një qytet i vogël i panjohur

Pothuajse të gjithë arkeologët e sotëm, pajtohen se qyteti i Nazaretit kishte vetëm 200 deri në 400 persona. Vendlindja e Jezusit nuk përmendet askund, as në Dhiatën e Vjetër ose Talmudit, i cili vë në dukje dhjetëra qytete të tjera në zonë. Në Ungjillin e Gjonit, kur një njeri i quajtur Natanaeli dëgjon se Mesia është "Jezusi i Nazaretit", ai pyet: "A mund të dalë diçka e mirë nga Nazareti? “

2-      Jezusi, ndoshta nuk di gjitthçka.

Kjo është një pyetje e mprehtë teologjik. Nëse Jezusi është hyjnor, nuk do të dinte gjithçka? (Në të vërtetë, në disa raste Jezusi parashikon vdekjen dhe ringjalljen e tij.)

Nga ana tjetër, në qoftë se ai kishte një ndërgjegje njerëzore, ai kishte nevojë për të mësuar diçka para se ai të mund ta dinte atë. Ungjilli i Lukës thotë se kur Jezusi ishte një njeri i ri ai "përparoi" në urtësi. Kjo do të thotë se ai i ka mësuar gjërat.

3-      Jezusi ishte i ashpër.

Nga mosha 12 deri 30, Jezusi ka punuar në Nazaret si zdrukthëtar. "A nuk është ky zdrukthëtar?" thonë të habitur njerëzit, kur ai fillon të predikojë. Fjala e përdorur për profesionin e Jezusit në greqishten origjinale është tekton. Përkthimi tradicionale është "marangoz". Por shumica e dijetarëve bashkëkohorë thonë se ajo mund të përkthehet si “punëtor dite”.

4-      Jezusi kërkonte kohë për gjëra të caktuara.

Ungjijtë shpesh flasin për nevojën e Jezusit për t’u tërhequr nga turmat, madje edhe dishepujt e tij.

5-      Jezusi nuk dëshironte te vdiste.

Ndërsa ai afrohet vdekjen e tij, dhe lutet shumë në kopshtin e Gjetsemanit, Jezusi thotë: "Hiqe këtë kupë." Kjo është një lutje hapur drejtuar babait, të cilin ai e quan Abba. Ai nuk dëshiron të vdesë. "Shpirti im është thellësisht i trishtuar, deri në vdekje", thotë ai.