Transmetuar më 14-02-2018, 18:45

Nëse Dita e Shën Valentinit shpesh kritikohet për aspektin e saj tregtar në botë, është pjesërisht ose tërësisht e ndaluar në disa vende për arsye kulturore ose fetare.

Në disa vende të Azisë dhe Lindjes së Mesme, festa që ribashkon të dashuruarit më 14 shkurt është e papëlqyer,  madje edhe e ndaluar plotësisht.

Pakistan

Në Pakistan, për shembull, një vendim i Gjykatës së Lartë të Islamabadit, në 2017 ndalon festimet publike të Ditës së Shën Valentinit.

Një vendim i autoriteteve u kujtoi në fillim të shkurtit mediave që të mos raklamojnë asgjë për këtë datë.

Në këtë vend mysliman, i cili mbetet shumë konservator, dita e Shën Valentinit shihet si një festë e “imoralitetit, lakuriqësisë dhe pavdekësisë”.

Arabia Saudite

Në Arabinë Saudite, ku ndërveprimet publike në mes të burrave dhe grave janë ta ndaluara. Atje  është ndaluar prej disa vitesh që të veshish rroba me ngjyrë të kuqe në ditën e Shën Valentinit, si dhe për të shitur dhe blerë produkte, si çokollata, trëndafila…

Iran

Edhe zhurma e këmbanave në Iran, ku u kërkohet bizneseve të parandalojnë mbajtjen e festës, kjo nuk pengon iranianët që ta festojnë atë në mënyrë të fshehtë.

Indonezi

Në Indonezi, autoritetet myslimane ndaluan Ditën e Shën Valentinit në vitin 2012, duke argumentuar se është në kundërshtim me vlerat dhe mësimet e Islamit.

Në disa provinca, duke përfshirë Aceh, ku sheriati aplikohet, disa shkolla u urdhëruan vitin e kaluar për të ndaluar studentët e tyre nga festimi i ditës së Shën Valentinit. Malaysia

Në Malajzi, situata nuk është shumë më e mirë. Në vitin 2005 u shënua fillimi e një lufte të pamëshirshme kundër ditës së Shën Valentinit, duke çuar në bastisjet e policisë në hotele për të arrestuar çiftet e pamartuara muslimane.

Në vitin 2011, afro 100 njerëz u arrestuan në 14 shkurt. /k.k/noa.al/