Transmetuar më 11-10-2018, 19:02

Krahu juglindor i Etnës është duke lëvizur ngadalë drejt detit, një lëvizje e papritur që mund të shkaktojë një cunami shumë të fuqishëm dhe shkatërrues. Kjo është ajo që thonë shkencëtarët të cilët janë duke studiuar lëvizjet e Etna-s me vëmendje të veçantë në anën nënujore. Por çfarë do të thotë se Etna po rrëshket në drejtim të detit? Dhe kur mund të ndodhë cunami?

Etna rrëshqet drejt detit: Ekspertët shpjegojnë se ata monitoruan lëvizjet nënujore të krahut juglindor të Etnës dhe regjistruan një ulje në det prej katër centimetra në vetëm tetë ditë. Këto të dhëna çuan ekspertët të supozojnë se një rënie e papritur dhe e shpejtë e shpatit drejt detit mund të shkaktojë një cunami me efekte katastrofike për të gjithë rajonin.

Shqetësimet për vullkanin dhe Siçilinë: Etna është vullkani më aktiv në Europë dhe, për këtë arsye, ai është monitoruar vazhdimisht nga shkencëtarët dhe nga autoritetet përkatëse dhe në këtë periudhë, ata kanë nxjerrë në dritë se çfarë po ndodh në krahun juglindor e cila tregon se dalëngadalë po rrëshqet drejt detit. Pjesa tjetër e vullkanit, nga ana tjetër, është e qëndrueshme.

Duhet të kemi frikë? Ekspertët nuk mund të bëjnë parashikime, ata shpjegojnë se tani për tani është krejtësisht e panjohur nëse dhe si lëvizja do të vazhdojë nën ujë, matjet e përdorura nuk janë në gjendje të parashikojnë atë. Ajo që është e qartë, të paktën sipas shkencëtarëve gjermanë, është se nëse skuadra e tij do të rrëshqasë shpejtë dhe papritur në det, ne do të mund të përballemi me një cunami të fuqishëm dhe shumë shkatërruese, por sot për sot nuk mund të parashikohet nëse kjo do të ndodhë, ose kur./b.l/noa.al/