Transmetuar më 12-10-2018, 15:05

Virusi herpes simpleks që provokon një herpes në buzë mund të dëmtoj trurin tonë dhe gjithashtu të na vrasë.

Por çfarë është herppesi cerebral, si mundet një herpes i thjeshtë në buzë, një inflamacion i thjeshtë të vrasë trurin tonë. E zbulojmë së bashku.

 1- Çfarë është herpes simpleks

Herpesi është një sëmundje e shkaktuar nga virusi herpes simpleks që mund të shndërrohet në sëmundje të ndryshme si psh; variçela, herpesi në buzë, herpes gjenital dhe më i rrezikshmi herpesi cerebral.

2- Si të njohim simtomat e herpesit

Herpesi fillimisht shfaqet si një zonë e kuqe dhe që shkakton kruarje dhe pas disa ditësh kthehen në flluska të mbushura me likid dhe më pas kthehen në plagë. Ne harkun kohor 3 javor simptomat zhduken.

Herpesi është një virus që qëndron gjithë jetën të butësi  në gjëndje të fjetur dhe shfaqet në raste stresi ose rënie të imunitetit.

Herpesi simpleks trasmetohet nga një idivid te tjetri përmes spërklave të pështymës, raportit  seksual dhe dëmtimeve në lëkurë. Po u ionfektove një herë e ke për tër jetën.

3- Herpesi i trurit dhe encefaliti

Herpesi mund të lëvizë në të gjithë trupin tonë përmes nervave, por kur shfaqet në buzë rrezikon të vejë më shpejt në tru me pas lokalizohet në lobin temporal permes nervit oftalmik.

Në këtë rast mund të japi encefalit një inflamacion i trurit që shoqërohet me temperaturë, dhimbje koke dhimbje artikulare dhimbje muskujsh dhe dobesi trupore. Herpesi i trurit rrallë ndodh, por mund të shkaktojë dhe vdekje./b.l/noa.al/