Transmetuar më 16-10-2018, 17:00

Ushqimet anti-inflamatore janë të gjitha ato ushqime që mund të sillen në tryezë për të luftuar inflamacionin: vaj ulliri ekstra të virgjër, fruta të kuqe, drithëra dhe më shumë. Ky është kryesisht ushqimi që ne mund të prezantojmë çdo ditë në dietën tonë si agjentë parandaluese në ato pjesë të trupit më lehtë që i nënshtrohen inflamacionit. Në përgjithësi, një dietë që përfshin konsumin e frutave dhe perimeve sezonale dhe frutave mund të bëjë shumë. Por ne mund të bëjmë edhe më mirë duke futur një sërë ushqimesh që kanë aftësinë për të rregulluar proceset anti-inflamatore në trupin tonë në mënyrë të natyrshme. Ne gjithashtu duhet t’u kushtojmë vëmendje atyre ushqimeve që mund të përkeqësojnë inflamacionin, siç janë sheqernat dhe produktet e qumështit.

Cilat janë inflamacionet dhe pse është më mirë për t’i luftuar në tryezë

Inflamacionet janë një mekanizëm mbrojtës i vendosur nga trupi ynë kur, një ose më shumë pjesë të tij, preken nga dëmtimet e shkaktuara nga agjentët fizikë, si trauma; nga agjentët toksikë, të tillë si viruset dhe bakteret; nga agjentë kimikë, si substanca acide. Për të luftuar inflamacionin, përdoren zakonisht anti-inflamatorët sintetikë, për ta kthyer organizmin në kushte normale.

Fruta të freskëta për ata që vuajnë nga artriti

Frutat e kuqe janë të pasura me polifenol, të cilat luftojnë radikalet e lira, që përmbajnë edhe një përmbajtje të lartë të vitaminave, veçanërisht vitaminë A dhe vitaminë C. Pra,  luleshtrydhet, manaferrat, boronicat dhe qershi të zeza: këto të  fundit, në veçanti, janë të mira për ata që vuajnë nga artriti dhe janë gjithashtu të përshtatshme për ata që praktikojnë sporte: nënshtrimi i skeletit, nyjeve dhe tendoneve në stres të vazhdueshëm, mund të luftojë me të vërtetë stresin fizik. Frutat e kuqe gjithashtu kanë veti dezinfektuese, pastruese dhe antioksiduese.

2.Ushqimet aromatike, antioksidantë të shkëlqyera

Shkoni përpara në kuzhinë për të përdorur trumzë, rozmarinë, rigon dhe mbi të gjitha kanellë, xhenxhefil dhe shafran i Indisë, ushqime anti-inflamatore. Në veçanti, xhenxhefili mund të krahasohet me barna anti-inflamatore (NSAID) jo steroide, falë aftësisë së saj për të luftuar efektivisht inflamacionin. Është gjithashtu një antioksidant i vlefshëm, i shkëlqyer kundër reumatizmit. Nga ana tjetër, shafranët veprojnë në mënyrë të natyrshme në sajë të aktivitetit anti-inflamator të kurkuminit, një përbërës aktiv i pranishëm në erëz. Shafrani i Indisë do të jetë gjithashtu i mirë për trajtimin e zorrës dhe ulçerës së stomakut, dhe sëmundjes Alzheimer.

Çaji jeshil stimulon metabolizmin

Çaji jeshil është një antioksidant i shkëlqyer, i cili stimulon metabolizmin dhe aktivizimi është i dobishëm në dietat për të ulur kaloritë, në sajë të pranisë së polifenolit që e bëjnë atë një ushqim të shkëlqyer, djeg dhjamin. Përveç kësaj, çaji jeshil konsiderohet një antiseptik i vlefshëm dhe një anti-inflamator i natyrshëm: rregullon presionin e gjakut dhe përmirëson qarkullimin, gjithashtu ndihmon në luftën kundër kolesterolit.

Farat e lirit luftojnë dhimbjet reumatike

Farat e lirit përmbajnë Omega 3 dhe veprojnë kundër inflamacionit, veçanërisht ato të lidhura me nyje, në rastin e dhimbjeve reumatike, por janë gjithashtu të dobishme për luftimin e inflamacionit të tilla si pezmatim i lëkurës dhe dhimbje të fytit. Gjithashtu. fara lirit ndihmon për të forcuar sistemin imunitar.

Vaj ullirit ekstra i virgjër

Vaj ullirit ekstra i virgjër është një element thelbësor i dietës mesdhetare, ai është një ushqim shumë i vlefshëm që gjithashtu vepron si një ilaç natyror.

Vaj peshku i pasur me Omega 3

Vaj i peshkut është një nga burimet kryesore të ushqimit të Omega 3, e cila ndihmon në reduktimin e inflamacionit dhe dhimbjes. Ai gjithashtu ka një efekt të dobishëm në sistemin imun, reduktimin e inflamacionit me rreth 40% dhe reduktimin e nivelit të triglicerideve. Gjithashtu, ky është një aleat i vlefshëm kundër sëmundjeve inflamatore të tilla si artriti dhe artriti reumatoid, dhe dhimbjet në përgjithësi.

7.Ananas për të luftuar celulitin

Ananasi është një frut shumë i përshtatshëm në trajtimin e proceseve inflamatore, vepron si një anti-inflamator natyror për të  mbrojtur stomakun. Kjo ndihmon për të luftuar celulitin, por edhe llojet e tjera të inflamacionit të tilla si gastrit, hemorroide dhe inflamacion të zorrës së trashë. Gjithashtu ndihmon në rast të traumave të muskujve.

Ushqimet që përkeqësojnë inflamacionin

Cilat janë ushqimet shumë inflamatore? Ka disa ushqime që përmbajnë një acid të veçantë, të quajtur acid arachidonic, që kryen një aktivitet që nxit inflamacionin. Ushqimet që përmbajnë atë janë mishi, vezët, produktet e qumështit dhe kikirikët, kështu që është ushqim me veprim inflamator në trupin tonë. Ndër ushqimet ka edhe sheqera dhe karbohidrate të rafinuara./b.l/noa.al/