Transmetuar më 17-10-2018, 17:09

Farat e susamit janë të pasura me lëndë ushqyese dhe janë më të çmuarat e farërave falë përmbajtjes së lartë të kripërave minerale, karbohidrateve dhe proteinave. Aktualisht, susami kultivohet në Burma, Kinë dhe Indi, ndërsa në Evropë kultivohet kryesisht në Greqi dhe në Italinë jugore. Ne mund të dallojmë tri lloje kryesore të farave të susamit: bardhë, zezë dhe të kuqërremtë. Farat e susamit kanë shumë veti të dobishme: ato ndihmojnë në parandalimin e osteoporozës, sëmundje kardiovaskulare.

Vetitë e dobishme të farave të susamit

Nga pikëpamja ushqyese farat e susamit janë një nga burimet kryesore të perimeve të kalciumit, gjithashtu përmbajnë fosfor, magnez, kalcium, zink, selen dhe një sasi të mirë të proteinave.

Ato ndihmojnë në forcimin e kockave: farat e susamit përmbajnë shumë kalcium dhe për këtë arsye janë të efektshme në parandalimin e osteoporozës sidomos gjatë periudhës së menopauzës, të tilla si farat e lulediellit të cilat gjithashtu ndihmojnë prodhimin e kolagjenit duke i bërë kockat më elastike. Farat e susamit janë pra një alternativë e mirë për produktet e qumështit për ata që vuajnë nga intolerancat, të dobishme për forcimin e dhëmbëve dhe eshtrave.

Ulja e kolesterolit: në sajë të përmbajtjes së acidit folik dhe vitaminës B, farat e susamit i japin trupit acidin oleik dhe acid linoleik, të cilat ndihmojnë për të kontrolluar kolesterolin e keq (LDL) duke rritur nivelet e kolesterolit të mirë (HDL) . Ato janë gjithashtu një ilaç për sistemin kardiovaskular si fara e kungujve, në sajë të pranisë së lignans që monitorojnë presionin e gjakut.

Luftojnë kapsllëkun: farat e susamit ndihmojnë për të luftuar kapsllëkun pasi ato janë të pasura me fibra, kështu që të ndihmojë për të rivendosur rregullsi në zorrë. Për shkak të vetive të tyre, ato janë një aleat i vlefshëm i mëlçisë, ky element i rëndësishëm mbron indet e mëlçisë nga radikalet e lira që grumbullohen gjatë metabolizmit.

Nxisin tretjen: fibrat dietale të përfshira në farat e susamit sjellin përfitime në sistemin e tretjes: falë lëngëzimit ato nxisin tretjen. Gjethet e saj, megjithatë, përdoren për të trajtuar disa probleme që lidhen me stomakun sidomos në rastin e acarimit gastrointestinal.

Antioksidant kundër kancerit: farat e susamit, në sajë të përmbajtjes së selenit, një veprim antioksidant ndihmon për të luftuar efektet e dëmshme të radikaleve të lira. Në këtë mënyrë ato gjithashtu mbrojnë trupin nga zhvillimi i kancerit të zorrës së trashë, falë edhe acidit fitik.

Forcojnë sistemin imunitar dhe nxisin zhvillimin e fëmijëve: farat e susamit ndihmojë për të forcuar sistemin imunitar në mënyrë të natyrshme. Ato shpesh gjithashtu rekomandohen si shtesa në dietën e fëmijëve, sepse ato favorizojnë rritjen dhe janë restaurantë të shkëlqyer: ato nuk duhet të merren para moshës dy vjeçare./b.l/noa.al/