Problemet me zorrën e trashë janë ndër sëmundjet më të përhapura.
Përveç medikamenteve, ka edhe disa ushqime që iu ndihmojnë të kaloni këto probleme.
Sot do të ndalemi te fruti i shegës.
Shega përmban një molekulë që quhet urotilina, e cila sipas analizave, rezulton se forcon ndjeshëm funksionet e barrierave intestinale, ulja e të cilave lidhet më sëmundjet e Krohnit dhe kolitin ulceroz.
Studimi është publikuar në revistën shkencore Nature Communications dhe në të shpjegohet edhe mekanizmi më të cilin kjo molekulë e shegës ndikon në mbrojtjen e zorrëve nga këto patologji kronike, të cilat janë problematike për miliona njerëz në mbarë botën.
Studimet vijojnë dhe janë përqendruar në krijimin e trajtimeve kundër sëmundjeve të zorrëve duke shfrytëzuar pikërisht përbërësin që gjendet tek fruti i shegës. /k.k/noa.al/