Njihuni me 10 vendet më të pasura në botë
Transmetuar më 19-01-2019, 16:18

Nga pothuajse 200 vende në planet, vetëm një pjesë e vogël gjenerojnë të ardhura të mëdha për t’u quajtur vendet më të pasura në botë. Të ardhurat vjetore të këtyre vendeve janë në miliarda e triliona dollarë. PBB e këtyre vendeve vendos se cila prej tyre është më e pasura.

Vendet më të pasura në 2018

Numrat bazohen në raportin vjetor të Fondit Monetar Ndërkombëtar të botuar në tetor. Gjithashtu për këdo që thotë se paraja nuk blen lumturi pse disa prej vendeve më të pasura janë edhe më të lumtur?

10.Hong Kong

Hong Kong ka titullin e vendit më të lehtë në botë për të bërë biznes në Azinë Juglindore. Shumë kompani ngrenë selinë e tyre në det të hapur në Hong Kong për shkak të politikave të relaksuara dhe ligjeve të taksave liberale. Hong Kongu është kombi i dhjetë më i pasur në botë, sipas të dhënave nga FMN dhe indeksi i PBB-së.

9.Emiratet e Bashkuara Arabe

Emiratet e Bashkuara Arabe janë një konglomerat i 7 shteteve arabe, ku Dubai është një ndër më të popullarizuarat. Emiratet e Bashkuara Arabe kontrollohen ende nga një familje mbretërore dhe ata marrin arritje të madhe në zhvillimin e tregut dhe ekonomisë. Me një GDP për kokë banori prej 68,250 dollarë, ky komb që prodhon naftë nuk ka lënë asnjë gur të palëvizur për të bërë Emiratet e Bashkuara Arabe një nga vendet më të zhvilluara në botë.

8.Kuvajti

Ndërsa disa vende u ndikuan negativisht nga reduktimi i çmimeve të naftës Ekonomia e Kuvajtit u mbajt e fortë. Kuvajti ka investuar një pjesë të madhe të fondeve për të përshpejtuar rritjen në fusha të tjera dhe rezultatet kanë qenë mjaft mbresëlënëse. PBB-ja për kokë banori për Kuvajtin është vetëm trembëdhjetë dollarë, por shkalla në të cilën ekonomia po rritet nuk do të jetë shumë kohë para se të arrijnë në krye të tabelave.

7.Irlandë

Një pjesë e OECD, ekonomia e Irlandës u rrit për shkak të investimeve të mençura dhe rritjes së ndërtimit. Ekonomia ndihmohet gjithashtu nga normat e larta të punësimit, pagat e larta për individët dhe shpenzimet e forta vendase. Irlanda ka një GDP për kokë banori prej rreth 72.630 dollarë.

6.Norvegjia

Jo vetëm që Norvegjia është një nga vendet më të lumtura në botë për të jetuar, por është gjithashtu një nga vendet më të pasura në botë. Me një GDP për Capital prej 74,882 $, Norvegjia ka GDP-në e gjashtë më të lartë, sipas të dhënave të FMN. Ekonomia e Norvegjisë bazohet kryesisht në prodhimin dhe eksportin e naftës, së bashku me një tregti të fuqishme ndërkombëtare të mallrave.

5.Brunei

Një vend që nuk e ka harruar trashëgiminë e tij të pasur kulturore edhe kur ecën me avancimet moderne në teknologji dhe industri. Brunei është vendi i dytë më i zhvilluar në Azinë Juglindore pas Singaporit. Ekonomia e tij varet nga nafta dhe gazi, eksportet dhe tregtia me kombet, megjithatë, ajo ka qenë në gjendje të mbajë stabilitetin ekonomik për shkak të investimeve të saj të shumëllojshme. Brunei ka një GDP për kokë banori prej 76,740 $.

4.Zvicra

Ky komb i vogël i vendosur në mes të Alpeve ka një popullsi prej vetëm nën 9 milion dhe një GDP për kokë banori prej mbi 80,000 dollarë. Banka, industria, tregtia ndërkombëtare dhe specializimi i punës janë çelësa për ekonominë në vend. Turizmi gjithashtu luan një rol të rëndësishëm për Zvicrën.

3.Singapori

Ky komb i vogël ishull vazhdon të jetë një kandidat i fortë për vendin më të pasur në botë. Ekonomia u rrit me mbi 2.5% nga viti në vit në tremujorin e parë dhe nuk tregon shenja të ngadalësimit. Pengesa më e madhe që Singapori ka nevojë për të kapërcyer është imazhi i saj si një fushë me ekspertë. PBB-ja e Singaporit për kokë banori është rreth 90.530 dollarë.

2.Luksemburgu

Ky komb i vogël evropian ka një popullsi prej vetëm 600,000 vetësh. Shkalla e papunësisë është 5% e qëndrueshme. Ekonomia e Luksemburgut bazohet kryesisht në prodhimin e çelikut dhe bankat ndërkombëtare. Pylli i dendur gjithashtu ndihmon bizneset lokale. Megjithatë, me Brexit në horizont, mund të ketë një paqëndrueshmëri të madhe duke ecur përpara. PBB për kokë banori është 109,190 dollarë. Jo shumë i lënë pas dore për një vend të tillë të vogël.

1.Katari

Ekonomia e tyre bazohet kryesisht në shitjen e rezervave të mëdha të naftës që ky vend i vogël mes lindjes bekohet. Katari është patjetër shteti më të pasur në botë në terma të PBB-së. Me një shkallë papunësie prej 0.4% dhe një PBB prej 124.930 dollarë, qytetarët e Katarit duket se po i bëjnë mjaft të mira vetes së tyre./b.l/noa.al/