Çrregullime serioze të autizmit, zvogëlojini ato me bakterioterapinë fekale
Transmetuar më 19-04-2019, 19:03

Ne kemi dëgjuar kaq shumë rreth disa kushteve shëndetësore që, megjithëse nuk jemi ekspertë mjekësorë, do të njihnim shumë mirë se si të tregojmë origjinën e tyre: për shembull, autizmi, megjithëse ende i panjohur në shumë aspekte, mund të gjurmohet në linja të gjera në një gjendje neurologjike.

Megjithatë, studimet e fundit mbi autizmin nuk fokusohen fare në tru ose në ato pjesë të trupit që janë të lidhura ngushtë me të. Universiteti i Arizonës, për shembull, ka vërejtur se çrregullimet e autizmit janë jashtëzakonisht të zbutura duke vepruar në zorrë.

Rezultatet e marra nga një studim i rëndësishëm që vërente se terapia e zorrëve përmirëson dukshëm kushtet e lidhura me autizmin janë shumë interesante.

Përveç vështirësive që lidhen me ndërveprimet sociale, kontrollin motorik dhe zhvillimin kognitiv, autizmi mund të ndodhë edhe në lidhje me probleme të shpeshta të zorrëve: Universiteti i Arizonës ka thelluar këtë lidhje, duke respektuar efektet e një terapie vendimtare dhe inovative.

Hulumtuesit amerikanë në të vërtetë kanë vendosur të bëjnë vullnetarë të hulumtimit – 18 fëmijë me autizëm, të moshave 7 deri në 16 vjeç, me probleme intestine të moderuara dhe të rënda – jo me terapitë tradicionale probiotike ose antibiotike, por me transplantimin e plotë të mikroflorave të zorrëve.

Transplantimi, i njohur edhe si bakteroterapia fekale, konsiston në rinovimin tërësisht të mikroorganizmave të zorrëve duke transplantuar një mikrobiotë të shëndoshë të marrë nga feces e një donatori. Pas një trajtimi 8-javor, fëmijët jo vetëm që përjetuan një zvogëlim prej 80% të çrregullimeve gastro-intestinale, por gjithashtu treguan një përmirësim të dukshëm në çrregullimet që lidhen me autizmin.

Dy vjet pas eksperimentit, studiuesit ishin në gjendje të konfirmonin përfitimet afatgjata të terapisë, kështu që nëse në fillim të terapisë 83% e fëmijëve mund të konsideronin veten e tyre në një gjendje autizmi të rëndë, tani vetëm 17% kanë vazhduar të jenë pjesë e saj. Në përgjithësi, tiparet akute të autizmit janë reduktuar me 47%.

Zorra është padyshim një pikë e pazakontë nga e cila për të trajtuar kushtet neurologjike, siç është autizmi, por është gjithnjë e më e dukshme që shëndeti i zorrëve është i lidhur ngushtë me shëndetin mendor: kjo është arsyeja pse bakterioterapia fekale shihet si "terapi e të ardhmes "për shumë sëmundje./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...