Higjiena e duarve? Kujdes, sapuni mund t’ju bëjë keq
Transmetuar më 20-04-2019, 09:10

Larja e duarve dhe fytyra me sapun është një nga aktivitetet që ne të gjithë bëjmë rregullisht, më shumë se një herë në ditë. Ne shpesh tentojmë të mendojmë se nuk ka dallime të mëdha midis një sapuni dhe një tjetri, përveç nga pikëpamja e aromës. Epo, ka shumë të ngjarë që nga sot ju do të ndryshoni mendimin tuaj.

Në fakt, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka ndaluar shitjen e disa sapuneve sepse ato konsiderohen të rrezikshme për njerëzit. Në të vërtetë, ekzistojnë substanca që konsiderohen shumë agresive, si dhe shkatërrimi i baktereve dhe papastërtive të këqija, ata gjithashtu i vrasin bakteret e mira të lëkurës, duke e ekspozuar ndaj kërpudhave dhe viruseve.

Ndër substancat që konsiderohen të rrezikshme janë triclosan – një antibakterial, përqendrimi maksimal i të cilit nuk duhet të kalojë 0.3% – triclocarbano, hexachlorophene, chloride methylbenzethonium dhe dy ngjyra të bazuara në jod. Ato mund të shtrihet edhe në produktet e përdorura për pastrimin e shtëpisë, të cilat mund të jenë përgjegjëse për astmën, intolerancën dhe dëmtimin e shikimit, si dhe kontribuojnë në zhvillimin e disa formave të kancerit.

Përfundimisht, ekziston një patologji e vërtetë e lidhur me produktet kimike që përmbajnë sapunët dhe produktet shtëpiake: ajo quhet sindroma të shumëfishta të ndjeshmërisë (MCS)./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...