Loading...
Nëse një fëmijë ju shikon me vëmendje, kjo ndodh sepse mendon se jeni bukur
Transmetuar më 20-04-2019, 10:41

Ne të gjithë e kemi parasysh atë çast në të cilin një i porsalindur, të cilin e shohim për herë të parë ndoshta, mbetet ende duke na parë me sy të hapur shumë dhe me një shprehje të habitshme. Pra, me siguri do të kishim pyetur veten "pse po më shikoni kështu? Çfarë po ndodh tani në mendjen e tij? "

Një grup studiues u përpoq t’i përgjigjej këtyre pyetjeve, duke kërkuar instinktin natyror – asgjë tjetër. Eksperimenti kërkoi që të rriturit të hedhin një notë nga 1 deri në 5 në një shkallë tërheqëse, pasi të shohin një seri fytyra. Më pas, të njëjtat fotografi iu propozuan fëmijëve dhe reagimet e tyre u vunë re.

Nuk ishte aspak e vështirë të identifikoheshin fytyrat që më së shumti kapesh vëmendja e fëmijëve të cilët, jo shumë rastësisht, ishin fytyrat e njëjta që kishin arritur një votim më të madh nga të rriturit.

Pse ndodh kjo? Sipas studiuesve, fëmijët janë më të prekur nga fytyrat e "bukura", sepse ato duken më shumë si prototipi i një fytyre njerëzore. Prandaj, në mendjen e një të porsalinduri, këto fytyra tërheqëse mund të përfaqësojnë "stereotipin e një fytyre njerëzore", të cilat, me evolucionin, kanë mësuar të njohin.

Fëmijët e porsalindur kanë një pamje shumë të detajuar të fytyrave të tyre dhe janë në gjendje të kapin tipare që i largojnë sytë e një të rrituri; kjo i ndihmon ata në njohjen e fytyrave të anëtarëve të familjes, një aktivitet relativisht kompleks për një të porsalindur.

Dr. Alan Slater nga Universiteti i Exter, autori kryesor i studimit, përmblodhi hulumtimin si më poshtë: "Tërheqja nuk është në syrin e shikuesit, por është e lindur për një të porsalindur". Tani mund të skuqeni sa herë që një fëmijë ju shikon!/b.l/noa.al/

Loading...
Loading...