Loading...
Zbulohet arsyeja pse fëmijët gjithmonë shikojnë të njëjtin film
Transmetuar më 23-04-2019, 12:49

Dëshironi të dini pse fëmijët gjithmonë shikojnë filma të njëjtë? Pediatrit dhe psikologët shpjegojnë gjithçka! Sa herë keni pyetur fëmijën ose nipin tuaj : "A e shihni akoma atë film? "Duke i parë ata, për më tepër, gjithmonë të vëmendshëm dhe të interesuar sikur të ishte hera e parë.

Herën e parë që një fëmijë e sheh një film, edhe pse komploti është më i thjeshtë dhe më i ngadalshëm se një film i rritur, nuk arrin t’i ndjekë me kujdes të gjitha hapat.

Aftësia për t’u kushtuar vëmendje dhe, mbi të gjitha, përpunimit kognitiv, është në çdo rast më i ulët se ritmi i projeksionit dhe kjo përcakton faktin se një fëmijë humb një seri pasazhi, duke mbetur si të çorientuar.

Gjatë vegimeve të mëvonshme, fëmija nuk është i përgatitur vetëm, sepse ai është bërë i njohur me personazhet në film, por është në gjendje të kuptojë një sërë detajesh që ai humbi në rastet e para.

Një faktor tjetër i rëndësishëm ka të bëjë me ndjenjën e sigurisë

Ndërsa për një të rritur, rishikimi i skenave të njëjta disa herë sjell mërzitje, nganjëherë bezdi, tek fëmija ngjall një ndjenjë familjare me botën që duket, e njeh atë në tiparet e saj themelore.

Dhe kjo prodhon siguri, sepse duke ditur se një gjë e tillë do të ndodhë, e siguron atë në mënyrë të sigurt për rezultatin dhe nuk e vë përpara diçkaje të paparashikueshme dhe të pasigurt.

Për më tepër, duke ditur pararendën themelore, ata me vetëdije zhvillojnë reagime të caktuara shkak-pasojë që janë të rëndësishme për kapacitetin e tyre logjik, duke matur me vëmendjen e tyre detaje të reja që futen gjithmonë në një zonë që gradualisht bëhet e njohur për ta.

Përsëritja për një fëmijë është e rëndësishme. Të dy nën aspektet psikologjike dhe njohëse. E ndihmon atë të mësojë, të kuptojë, të mos e ekspozojë atë në situata gjithmonë të reja që rrezikojnë ta prodhojnë tek ata një lloj ankthi dhe kanë tendencë ta bëjnë atë të mbyllur instinktivisht./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...