Ju ndodh të ndjeheni të paraziluar gjatë natës? Njihuni me shkaqet e këtij fenomeni
Transmetuar më 31-07-2019, 10:52

A keni dëgjuar ndonjëherë për "paralizën e natës"? Është një ndjesi e pakëndshme, e cila na bën të ndihemi të pafuqishëm, sepse jemi plotësisht të vetëdijshëm por të paaftë për të lëvizur muskujt e trupit tonë.

Zakonisht ndodh kur ju jeni në fazën klasike REM (Lëvizja e Shpejtë e Syrit), menjëherë pasi flemë. Aty trupi ynë qetësohet dhe mendja bëhet më pak e vetëdijshme. Kur ndodh paraliza, mendja jonë mbetet e vetëdijshme, ndërsa trupi ynë është në gjendje relaksimi të pavullnetshëm.

Dhe e gjithë kjo përjetohet nga një person që nuk është më në gjendje të zotërojë trupin e tij, duke përjetuar një gjendje paniku të përzier me terrorin.

Njerëzit më të prirur ndaj këtij lloji të paralizës janë ata që vuajnë nga çrregullime mendore, të tilla si depresioni dhe ankthi, ose njerëz që thjesht kanë probleme shëndetësore. Këta janë faktorët që i bëjnë njerëzit të predispozuar për këtë lloj çrregullimi:

Problemet e gjumit ose narkolepsia; mungesa e gjumit; gjendje mendore, siç janë çrregullimi bipolar ose stresi; abuzimi me substancat; ndryshime të shpeshta të orareve të paraqitura në gjumë; disa ilaçe, siç janë ato me ADHD; duke fjetur në shpinë.

Për të mos u prekur nga paraliza e famshme e gjumit, kontaktoni një mjek të specializuar i cili me siguri do t’ju udhëzojë për të./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...