Rukola është një bimë me një vlerë ushqyese fantastike falë pranisë së kripërave minerale përfshirë magnez, kalcium, kalium dhe hekur, dhe përmban vitamina si A B dhe C.
Ndër vetitë e saj të panumërta kujtojmë ato pastruese, përveç që janë një antioksidant i fortë dhe për këtë arsye i dobishëm për parandalimin e kancerit.
Prandaj rekomandohet konsumimi i kësaj bime edhe sepse përmban shumë pak kalori dhe nëse përgatitet një lëng me gjethet e saj merret një qetësues i shkëlqyeshëm.
Karakteristikat dhe përfitimet e rukolës
Promovon tretjen dhe mbron stomakun.
Ndihmon zorrët: falë vetive të saj, parandalon formimin e gazrave në zorrë.
Antitumori: midis vetive të tjera ekziston ai i të qenit antikancerogjen, beta karoteni që përmbahet brenda saj ndihmon në parandalimin e llojeve të ndryshme të tumoreve siç janë: fshikëza, prostata, stomaku dhe zorra e trashë.
Pastrimi: ekzistojnë veti diuretike të rukolës që ndihmojnë në eliminimin e toksinave dhe lëngjeve që janë të tepërta në trupin tonë.
Ajo stimulon metabolizmin dhe lufton aneminë: falë vitaminës B
Ju ndihmon të humbni peshë: pasi përmban shumë pak kalori, është e pasur me 25 për 100 gram.
Restaurues i kockave: cilësia e mirë e vitaminës C ndihmon gjithashtu në forcimin e sistemit imunitar.
Luftimi i pagjumësisë: rukola, e marrë edhe si infuzion, ka veti relaksuese që nxisin gjumin./b.l/noa.al/