Trupi ynë, pasi të kemi vdekur, vazhdon të jetojë pothuajse një vit
Transmetuar më 31-10-2019, 10:29

Trupi ynë vazhdon të "jetojë" pas vdekjes së tij për rreth një vit tjetër, kjo është ajo që shkencëtarët kanë zbuluar direkt në "fermën e trupit" të fshehtë në Australi. Le të shohim së bashku se çfarë do të thotë, pasi e zbuluan, cilat janë pasojat e këtij informacioni të ri pas vdekjes dhe cila wshtë "ferma e trupave".

Studiuesja Alyson Wilson ka studiuar sjelljen e kufomave për më shumë se 17 muaj, duke fotografuar secilën lëvizje dhe duke përfituar nga humbja e kohës dhe zbuloi se, në realitet, kur vdesim ne nuk rimarrim saktësisht ‘paqen’, por trupi ynë vazhdon të jetojë ‘. Në një rast specifik, edhe krahët e një personi të ndjerë që ishin palosur kanë lëvizur përgjatë trupit. Por si është e mundur kjo?

Sipas studiueses, lëvizjet që janë regjistruar në kufoma duhet t’i atribuohen procesit të dekompozimit, prandaj ndërsa trupi mumifikon dhe ligamentet thahen.

Për të arritur në këtë përfundim, studiuesja, e cila thotë se gjithmonë ka qenë e magjepsur nga kufomat, është zhvendosur çdo muaj nga Kajnsi në Sidnej, ku është, në një vend të fshehtë, ‘ferma e trupave ’, d.m.th., një vend ku janë ruajtën 70 trupa të destinuar për shkencë.

Zyrtarisht i njohur si "Facility Australian for Research Taphonomic Experimental (AFTER)", kjo "fermë" është një vend ku bëhet hulumtimi pionier mbi sjelljen e trupit tonë pas vdekjes.

Ajo që zbulohet është interesante sepse mund të ndihmojë policinë të vlerësojë kohën e saktë të vdekjes, duke zvogëluar gabimet dhe gjithashtu të lehtësojë identifikimin e trupave të personave të zhdukur për një kohë të gjatë.

Me pak fjalë, një kuptim më i mirë i lëvizjeve tona të trupit pas vdekjes mund të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e rrezikut për të bërë një gabim në shkakun e vdekjes ose në interpretimin e një skene krimi./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...