Zbulohet një specie e re, larvat që lëshojnë një dritë blu spektakolare
Transmetuar më 05-11-2019, 10:10

Zbulohet një specie e re e mizave të kërpudhave, larvat e së cilës lëshojnë një dritë blu spektakolare. Insekti bioluminantik u gjet në pyjet e Brazilit, pranë lumit Betary në buzë të Parkut Shtetëror të Lumit Ribeira në zemër të Shtetit të Sao Paulo.

Ky është një zbulim veçanërisht interesant për entomologët; Neoceroplatus betaryiensis, ky është emri që i është dhënë nga shkencëtarët, është organizmi i parë bioluminantik që lëshon dritën blu nga e gjithë Amerika e Jugut.

Ajo u zbulua dhe u përshkrua nga një ekip hulumtues brazilian i udhëhequr nga shkencëtarë nga Universiteti i San Paolo, të cilët bashkëpunuan me kolegë të Universidade Estadual de Ponta Grossa. Shkencëtarët, të koordinuar nga profesori Cassius V. Stevani, profesor në Departamentin e Kimisë Themelore të Universitetit të San Paolo, zbuluan Neoceroplatus betaryiensis rastësisht, ndërsa ata po "gjuanin" për kërpudhat bioluminante.

Larvat u mblodhën nga pemët e rrëzuara gjatë një periudhe veçanërisht të nxehtë dhe me shi, kur lagështia kishte arritur në pragun e 90 përqind. Organizmat e vegjël lëshojnë dritë nga tre pika specifike në trup: në zonën afër syve dhe nga segmenti i fundit i barkut.

Normalisht, kafshët biolumineshente lëshojnë dritë jeshile, të verdhë ose të kuqe, ndërsa larvat e insektit të zbuluar rishtazi (që i përkasin familjes Keroplatidae), siç tregohet, lëshojnë blu. Disa peshq, alga dhe organizma të tjerë detarë kanë të njëjtin kapacitet. Kur shqetësohen larvat menjëherë ndalojnë prodhimin e bioluminishencës, por e rifillojnë menjëherë pas kthimit në qetësi.

Midis mostrave të shumta të marra nga pylli brazilian, ata gjetën atë që lëshon dritën blu nga praktikisht i gjithë trupi dhe jo vetëm nga tre pikat. Shkencëtarët brazilianë nuk e dinë nëse bëhet fjalë për një specie tjetër të re, apo një larvë e Neoceroplatus betaryiensis, fotoforat e të cilave janë "çmendur" pas sulmit të parazitit të ujërave.

Larvat e analizuara kishin një proteinë specifike të aftë për të ruajtur luciferin, një përbërës i përfshirë në proceset bioluminishence. Në të ardhmen do të analizohet në detaje me instrumente me precizion të lartë për të përcaktuar strukturën e saj./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...