Kanceri i gjirit, tomosinteza 3D zbulon 34% më shumë tumore sesa mamografia
Transmetuar më 08-11-2019, 08:50

Tomosinteza 3D ka një aftësi dukshëm më të lartë për të zbuluar tumoret e gjirit sesa mamografia tradicionale dy-dimensionale. Kjo u demonstrua nga një ekip hulumtuesish suedez i përbërë nga studiues nga Departamenti i Radiologjisë Diagnostike të Spitalit Universitar Skåne në Malmö dhe Departamentit të Mjekësisë Përkthimore në Universitetin e Lundit.

Studiuesit, të koordinuar nga Profesor Sophia Zackrisson, duke krahasuar të dy teknikat regjistruan 34 përqind më shumë diagnozë të kancerit të gjirit për tomosintezën 3D.

Për të kuptuar dallimet diagnostikuese midis dy llojeve të ekzaminimit Shkencëtarët suedezë kanë zhvilluar një studim të quajtur "Malmöö Trupi i Shfaqjes së Tomosintetisë së Gjirit (MBTST)", në të cilin ata përfshinë rreth 15 mijë gra. Gratë, nga mosha 40 deri në 74 vjeç, iu nënshtruan dy provimeve radhazi, dhe imazhet e marra nga studiuesit u analizuan nga dy ekipe të shtatë radiologëve të veçantë . Janë zbuluar gjithsej 139 raste të kancerit, me tomosintezën 3D qartë të lartë për sa i përket efikasitetit diagnostik.

Por pse është kjo teknikë më e saktë se mamografia tradicionale?

"Sekreti" qëndron në faktin se përmes tomosintezës 3D – e cila funksionon në një mënyrë të ngjashme me një tomografi – imazhet nga kënde të shumta tregojnë edhe gjoksin në thellësi, duke shfaqur më shumë detaje dhe strukturat e indeve më pak të mbivendosura, siç është rasti me normalen mamografia. Kjo na lejon të nxjerrim në pah edhe tumoret e vogla, të cilat me mamografinë tradicionale do të tregoheshin vetëm në një madhësi më të madhe.

"Me tomosintezën e gjirit, 34 përqind më shumë tumore të kancerit u zbuluan në krahasim me ekzaminimin standard aktual të mamografisë, në të njëjtën kohë ne ishim në gjendje të zvogëlonim kompresimin e gjirit gjatë provimit, diçka që mund të inkurajojë më shumë gratë për të marrë pjesë ", theksoi autori kryesor i studimit, radiolog në Spitalin Universitar Skåne (SUS).

Shkencëtarët suedezë do të kryejnë hulumtime të mëtejshme me kolegët evropianë për të verifikuar plotësisht efektivitetin e tomosintezës në krahasim me ekzaminimin tradicional../b.l/noa.al/

Loading...
Loading...