Zbulohen tre vrima të zeza supermasive në zemër të galaktikës
Transmetuar më 02-12-2019, 13:19

Në zemrën e galaktikës NGC 6240 janë zbuluar tre vrima të zeza super të mëdha, secila me një masë më shumë se 90 milion herë më e madhe se ajo e Diellit. Kjo do të thotë se objekti qiellor, i njohur mund të jetë një "trup galaktik super-ndriçues" infra të kuqe ’, nuk ka origjinën nga bashkimi i dy galaktikave, siç besohej deri më sot, por i tre.

Për të zbuluar "qiramarrësin" e tretë, të pakapshëm të NGC 6240 – dy të tjerët ishin të njohur që nga viti 1983 – ishte një ekip ndërkombëtar kërkimi i drejtuar nga shkencëtarë gjermanë nga universitetet e Göttingen dhe Potsdam.

Shkencëtarët, të koordinuar nga Profesori Ëolfram Kollatschny, profesor i astrofizikës në universitetin e Saksonisë së Ulët, ishin në gjendje të përcaktonin natyrën e saktë të trupit magjepsës galaktik duke e vendosur atë në karriget e Teleskopit Shumë të Madh (VLT), një teleskop i Observatorit Evropian Meridionale (ESO) me një diametër prej tetë metrash, që ndodhet në Cerro Paranal në shkretëtirën Atacama, Kili.

Përveç kësaj, Kollatschny dhe kolegët e analizuan atë përmes instrumentit MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) i instaluar në teleskop, një spektrograf fushë integrale që ju lejon të bëni vëzhgime në rezolucion shumë të lartë.

Për të përmirësuar teknikën e zbulimit, astrofizikanët kanë shfrytëzuar gjithashtu katër yje artificiale të krijuara me drita lazer dhe një sistem optik adaptiv; në këtë mënyrë kemi marrë një cilësi të imazheve të krahasueshme me atë të teleskopit të famshëm Hubble Space, por me të gjitha informacionet e nevojshme për të hetuar më mirë sekretet e galaktikës.

Falë të dhënave të vlefshme të mbledhura nga mjeti, studiuesit ishin në gjendje të identifikonin një "thelb" të tretë në zemrën e NGC 6240, relativisht afër dy të tjerëve. Të tre vrimat e zeza supermasive janë të lidhura në mënyrë gravitacionale në një zonë pak më shumë se 3,200 vite dritë larg, ndërsa dy më të afërtat, të vendosura në zonën jugore të qendrës galaktike, janë vetëm 645 vite dritë larg.

Ky kombinim karakteristik mund të kapërcejë të ashtuquajturin "problemi përfundimtar parsec", sipas të cilit një palë vrima të zeza supermasive nuk mund të shkrihen pasi që nën 3.2 parsecs ka një hapësirë ​​shumë të vogël për të lejuar prishjen orbitale të objekteve me masë të ngjashme; kjo do të thotë që ata janë të destinuar të qëndrojnë për miliarda vjet në ekuilibër orbital midis tyre.

Prania e një rrote të tretë, megjithatë, mund të luaj kartat në tryezë dhe të lejojë shkrirjen e tre objekteve në një vrimë të zezë të vetme, supermasive. Për më tepër, vetëm një prej tyre është mbi 20 herë më masive sesa Shigjetari A *, vrimë e zezë supermasive në zemrën e Rrugës së Qumështit.

Zbulimi i modelit të trefishtë në zemrën e NGC 6240, i cili është 300 milion vite dritë nga Toka, konsiderohet e një rëndësie themelore nga astrofizikanët, sepse mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë mënyrën në të cilën u formuan dhe evoluan galaktikat më të mëdha në Universin e njohur./b.l/noa.al/