Zana, mjellma, flutura dhe trëndafila, ja ku gjendet kjo shtëpi përrallash
Transmetuar më 03-12-2019, 11:13

Në Romë ka një kështjellë përrallore! Nuk e beson? Atëherë ju duhet të vizitoni Casina delle Civette, për të dëshmuar se ajo që ne po ju themi është e vërtetë. Zana, mjellma, pallua por edhe shirita, flutura dhe trëndafila, të gjitha këto dekorime e bëjnë shtëpinë më magjepsëse dhe unike në botë. Brenda ka skulptura në mermer, hekur, mozaikë, pyje të mbyllura dhe dekorime pikture.

Shtëpia e vogël nga vjen?

Ky vend magjepsës u konceptua në 1840 nga Giuseppe Jappelli i porositur nga Princi Alessandro Torlonia, dhe në atë kohë ishte një ndërtim fshatar. Vendbanimi ishte i banuar nga Princ Giovanni Torlonia jr. deri në vitin 1938, vit në të cilin vdiq.

Më pas, Casina della Civette ishte protagonistja e shumë shndërrimeve të bëra në Kapanna Svizzera të shekullit XIX e cila, e vendosur në skaj të parkut dhe e fshehur nga një kodër artificiale, ishte fillimisht një vend shpëtimi nga vendbanimi kryesor.

Kapanna Svizzera mori pamjen e një fshati mesjetar duke u bërë një vendbanim i rafinuar me dritare të mëdha, harqe, turreza, me dekorime dhe dritare qelqi. Që nga viti 1916 ndërtesa filloi të quhet "Villino delle Civette" për shkak të pranisë së dritares me dy bufë të stilizuar midis fildishit, të bëra nga Duilio Cambellotti tashmë në 1914, dhe për përsëritje thuajse obsesive të temës së bufit në dekorime dhe mobilje, të kërkuara nga Princ Giovanni, një njeri që i donte simbolet ezoterike.

Në 1917 arkitekti Vincenzo Fasolo shtoi strukturat e frontit jugor të Casina, duke përpunuar një aparat dekorativ imagjinativ të stilit Liberty. Brenda ka zbukurime piktoreske, llaç, mozaikë, dru, hekuri i punuar, pëlhura muri, skulptura mermeri.

Fatkeqësisht ndërtesa u shkatërrua në 1944, me pushtimin e trupave anglo-amerikane. Zjarret, vjedhjet dhe vandalizmi kanë kontribuar në përkeqësimin e situatës. Deri në restaurimin e kryer nga 1992 deri në 1997, i cili ka shkurtuar imazhin e sotëm, të rikonstruktuar me atë që është ruajtur akoma dhe bazuar në burime të shumta dokumentare./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...