Një në dy persona të pastrehë pësojnë dëmtim traumatik të trurit
Transmetuar më 10-12-2019, 11:52

Ndërsa popullsia globale e pastrehë vazhdon të rritet, ekspertët po punojnë për të gjetur një lidhje midis më shumë se 100 milion që jetojnë pa shtëpi. Këtë javë, një studim i ri nga Shëndeti Publik zbuloi një pjesë të mundshme të enigmës: që njerëzit e pastrehë ndikohen në mënyrë disproporcionale nga dëmtimi i trurit.

Rishikimi sistematik, i kryer nga studiues të Universitetit të Kolumbisë Britanike, analizoi 38 studime mbi popullsitë e pastrehë që datojnë nga 1995 deri në 2018. Në meta-analizën e parë të llojit të vet, studiuesit përcaktuan që 53 përqind e njerëzve të pastrehë kanë përjetuar një traum lëndimi (TBI) dhe një në katër kanë përjetuar atë që është i moderuar ose i rëndë.

Bazuar në këto të dhëna – në lidhje me popullatën e përgjithshme – njerëzit e pastrehë kanë katër herë më shumë të ngjarë të përjetojnë një TBI dhe dhjetë herë më shumë të prirur të përjetojnë një të moderuar ose të rëndë.

Për të kuptuar rëndësinë e këtyre të dhënave, është e rëndësishme për të kuptuar llojet e ndryshme të dëmtimeve traumatike të trurit.

Sipas Klinikës Mayo, një TBI është një dëmtim që "rezulton nga një goditje e fortë ose kërcitje në kokë ose trup." Një dëmtim i butë traumatik i trurit, si një tronditje, përcaktohet si një në të cilin humbja e vetëdijes ndodh vetëm shkurtimisht ( nën 30 minuta).

Lëndimet e moderuara dhe të rënda të trurit, siç janë ato që vuajnë në një aksident automobilistik, karakterizohen nga një vetëdije humbjeje që zgjat për disa orë (ose më gjatë). Në këtë rast, TBI mund të shkaktojë dëme në tru – të tilla si gjakderdhje dhe mavijosje – të cilat mund të çojnë në efekte kërcënuese për jetën.

Ndërsa shumica e TBI-ve konsiderohen të buta, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vëren se efektet e mundshme janë të ndryshme. TBI-të mund të ndikojnë në memorie, arsyetim, shikim, komunikim dhe mirëkuptim. TBI të Rënda kanë qenë gjithashtu të lidhura me një sërë çështjesh të shëndetit mendor, thotë CDC, duke përfshirë "depresionin, ankthin, ndryshimet e personalitetit, agresionin, veprimin jashtë dhe papërshtatshmërinë shoqërore."

Një nga ndryshimet kryesore që studiuesit gjetën midis TBI-ve në publikun e gjerë dhe popullsinë e pastrehë ishte shkaku. Në mesin e popullatës së përgjithshme, rënia është shkaku numër një i vizitave të dhomave të urgjencës të lidhura me TBI në rrëzimet e automjeteve.

Por midis popullsisë së pastrehë të studiuar, dhuna ishte shkaku kryesor. "Ne kemi identifikuar se mekanizmi më i zakonshëm i dëmtimit ishte sulmi në të gjitha studimet e mëparshme që kanë raportuar [mekanizmin] e lëndimit," tha Jacob Stubbs, student i doktoratës në Universitetin e British Columbia, Kanada.

Stubbs thotë se një nga sfidat e studimit ishte përcaktimi nëse TBI paracaktoi situatën e jetesës së individit, ose nëse mund të ketë qenë rezultat i strehimit joadekuat. "Për shumë nga rezultatet që kemi parë, si shëndeti i vetë-raportuar, ne ishim në gjendje të identifikonim vetëm një shoqatë midis TBI dhe [pastrehësisë]”.

Autorët e studimit thonë se nevojiten më shumë hulumtime për të kuptuar më mirë pse përhapja e TBI është aq e lartë tek njerëzit e pastrehë. Por ndërkohë, Stubbs ka shpresë se do të informojë mënyrën e trajtimit të popullsive të pastrehë.

"Shpresojmë që punonjësit e kujdesit shëndetësor të kenë një vetëdije të shtuar për barrën e TBI në këtë popullatë të prekshme. Identifikimi i TBI ose problemet që rrjedhin nga dëmtimi i trurit mund të lehtësojë një kujdes më të synuar dhe me shpresë të përmirësuar shëndetin për këta individë", tha ai./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...