Kanceri i zorrës së trashë, zbulohet ushqimi që lufton qelizat e sëmura
Transmetuar më 10-12-2019, 15:04

Mjalti mund të ishte një aleat shumë i vlefshëm kundër kancerit të zorrës së trashë, një nga kanceret më të zakonshëm dhe vdekjeprurës në botë. E thënë thjeshtë, ushqimi i shijshëm ka aftësinë të bllokojë rritjen dhe përhapjen e qelizave të kancerit në testet laboratorike.

Këtë e demonstruan një ekip studimor ndërkombëtar i drejtuar nga shkencëtarë italianë nga Fakulteti i Mjekësisë në Universitetin Politeknik të Marche.

Shkencëtarët, të koordinuar nga profesori Maurizio Battino, profesor në Departamentin e Shkencave të specializuara klinike dhe odontostomatologjike (DISCO) të universitetit të Ancora, kanë arritur në përfundimin e tyre pasi kanë aplikuar mjaltin në modele të ndryshme të qelizave të kancerit të zorrës së trashë.

Konkretisht, Battino dhe kolegët donin të verifikonin efektet e komponimeve që përmbajnë mjalti në përhapjen e qelizave, ciklin qelizor dhe apoptozën ("vetëvrasja" e qelizave) të qelizave metastatike të adenokarcinomës së zorrës njerëzore (HCT-116). Ndër komponimet kryesore fenolike të analizuara janë kaempferoli dhe acidi galik.

Shkencëtarët kanë vërejtur se mjalti ka efekte citotoksike dhe antikologjene, të afta për të ndaluar ciklin qelizor, duke promovuar apoptozën dhe krijimin e stresit të përgjithësuar në qelizat e sëmura. Në praktikë, ajo tregon një veprim të theksuar kimo-parandalues ​​kundër malinjitetit të përhapur.

"Trajtimi me mjaltë bllokon ciklin e qelizave të kancerit duke rregulluar gjenet e caktuara, pengon migrimin e qelizave, zvogëlon aftësinë e tyre për të formuar koloni dhe shkakton vdekjen e tyre të programuar", tha autori kryesor i studimit.

Këto efekte nuk janë vërejtur në qelizat e shëndetshme, duke demonstruar se mund të jetë një armë e vërtetë kundër kancerit. Sigurisht që rezultatet do të duhet të konfirmohen përmes studimeve klinike. Detajet e hulumtimit janë botuar në revistën kërkimore shkencore të Ushqimeve Funksionale./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...