Eklipsi i fundit i dekadës, Hëna shndërron Diellin në një unazë zjarri
Transmetuar më 27-12-2019, 14:55

Një pjesë e njerëzve që jetojnë në Evropë, Azi, Australi dhe Afrikë kenë pasur mundësi të shohin eklipsin diellor, i cili ka qenë edhe i fundit për këtë dekadë. Ndërkohë që njerëzit në pjesë të tjera të botës mund ta shikojnë tërë ngjarjen në internet.

Hëna e ka shndërruar Diellin në një “unazë zjarri” spektakolare, duke mahnitur miliona ekuipazhe të qiellit. Fenomeni është një eklips i rrallë unazor diellor i cili ka ndodhur në të gjithë Lindjen e Mesme dhe Azinë, përfshirë në Singapor, ku nuk do të shihet përsëri deri në 2063.

Qendra Shkencore e Singaporit përgatiti 6.000 syze diellore për vizitorët, të cilët gjithashtu panë spektaklin përmes teleskopëve.

Qendra tha se për ata në ishull, “eklipsi unazor diellor është një dukuri kaq e rrallë dhe e mrekullueshme. “Është një pamje që shihet një herë në jetë për shumë njerëz. Pas kësaj, eklipsi tjetër diellor i dukshëm do të ndodhë më 28 shkurt 2063. ”

Albert Ho, presidenti i Shoqërisë Astronomike të Singaporit, shpjegoi për Reuters: “Ky është i pari nga dy eklipset unazore të dukshme nga Singapori për pjesën tjetër të shekullit. “Pra, në këtë kuptim, është një ngjarje shumë e rrallë për ne.”

Por çfarë është një eklips diellor unazor?

Një eklips diellor unazor është një lloj i veçantë i eklipsit diellor. Gjatë një eklipsi unazor, një unazë e hollë e jashtme e Diellit është ende e dukshme pasi formon një ‘unazë zjarri’ rreth Hënës. Kjo ndodh kur Hëna kalon drejtpërdrejt para Diellit, siç ndodh gjatë një eklipsi diellor.

Por në këtë rast, Hëna është shumë e vogël për të errësuar plotësisht Diellin nga pamja, shpjegon ajo në The Conversation. Pra, në vend që të eklipsojnë ose fshehin Diellin, Hëna e shndërron atë në një ‘unazë zjarri spektakolare që rrethon Hënën e errët.