Studentja zbulon Planetin e ngjashëm me Tokën, gjendet në Zonën e banueshme rreth “Xhuxhit të Kuq”
Transmetuar më 09-01-2020, 22:33

Duke përdorur Satelitët "Survey Exoplanet Survey Satellite", austronautët e NASA me anë të Teleskopit "Space Spitzer" të agjencisë dhe lehtësirave të tjera, kanë zbuluar një sistem kompakt të tre planeteve të vegjël, që rrotullohen rreth yllit të ftohtë M-xhuxh TOI-700.

Njëri prej këtyre planeteve, i quajtur TOI-700d, ka një rreze prej 1,1 herë më shumë se e Tokës dhe orbitat brenda zonës konservative të banueshme të yllit të saj pritës.

TOI-700 ndodhet afërsisht 102 vite dritë larg, në yjësinë e Dorado.

Ylli është afërsisht 40% e masës dhe madhësisë së Diellit dhe rreth gjysma e temperaturës së sipërfaqes së tij.

Planetët janë mbyllur në mënyrë të rregullt rreth një ylli, pra brenda një sistemi sikurse Toka rreth Sistemit Diellor, që do të thotë se ato rrotullohen një herë në orbitë, në mënyrë që të eksopozohen vazhdimisht në dritën e ditës.

Planeti më i brendshëm, TOI-700b, është pothuajse saktësisht me madhësinë e Tokës, është me të vërtetë i gurtë dhe kompleton një orbitë çdo 10 ditë.

TOI-700c është një gjigant gazi rreth 2.6 herë më i madh se Toka, dhe orbiton yllin mëmë një herë në 16 ditë.

Planeti më i largët, TOI-700d, është 1.1 herë madhësia e Tokës dhe ka një periudhë orbitale prej 38 ditësh.

Ajo shtrihet brenda zonës së banueshme të yllit të saj, merr nga ylli 86% të energjisë që Dielli i jep Tokës dhe ka një temperaturë sipërfaqe prej minus 3 gradë Celsius (26 gradë Fahrenheit).

Planetët u zbuluan në të dhënat TESS nga studentja e diplomuar e Universitetit të Chicikagos, Emily Gilbert dhe kolegët e saj.

"Planetët janë gjithashtu objektiva interesante për vëzhgimet e spektroskopisë së tranzitit për të vendosur kufizime në atmosferat e tyre", – thanë austronautët./NOA.al