Transmetuar më 10-02-2020, 14:00

Ky njeri 114 vjeçar deklaron se sekreti i tij i jetëgjatësisë pa sëmundje është i lidhur me konsumimin e përditshëm të 5 ushqimeve.

Ushqimi i shpejtë dhe produktet ushqimore të industrializuara aktualisht tregtohen shumë megjithë dëmet që ato shkaktojnë shëndetin janë të njohura. Ushqimet natyrore të rritura në mënyrë organike dhe të papërpunuara ofrojnë përfitime të shumta për shëndetin tonë, sepse ato përmbajnë vitamina dhe minerale thelbësore për një jetë të gjatë dhe të shëndetshme.

Një përkrahës i shkëlqyeshëm i kësaj hipoteze është Bernardo LaPallo, një brazilian 114-vjeçar, i bindur se merita e moshës së tij është në thelb për shkak të dietës dhe mënyrës së tij të jetesës. Falë babait të tij, mjekut dhe barishteve, Bernardo zbuloi sekretin e një jete të mirë nga sëmundja përmes ushqyerjes. Sot ky njeri, zbulon cilat janë 5 ushqimet që duhet të hani çdo ditë për të pasur shëndet të mirë.

1.Mjalti

I njohur për përfitimet e tij, mjalti është një ushqim i pasur me antioksidant natyral për të luftuar shfaqjen e radikalëve të lirë dhe plakjes së ngadaltë të lëkurës. Për më tepër, ëmbëlsia e tij ndihmon në kufizimin e dëshirave duke ofruar një ndjenjë të ngopjes së qëndrueshme. Por është gjithashtu një aleat i bukurisë që mund të përdoret në kujdesin e flokëve dhe fytyrës falë virtyteve të tij ushqyese. Mjalti gjithashtu ndihmon në rregullimin e kolesterolit. Gjatë një studimi të kryer në Dubai, shkencëtarët bënë që një grup njerëzish të pinë 250 ml ujë në të cilin shtuan 75 ml mjaltë natyral për dy javë. Rezultatet treguan se niveli i kolesterolit të mirë ishte rritur ndërsa ai i kolesterolit të keq ishte ulur.

2.Kanellë

Kanella është një nga erëzat më të shëndetshme për shëndetin sepse është e pasur me antioksidantë që luftojnë sëmundje të ndryshme dhe fibra dietike të dobishme për tranzitin e zorrëve. Ai rregullon gjithashtu sheqerin në gjak, kolesterolin dhe trajton inflamacionet dhe infeksionet. Sidoqoftë, kanella është kundërindikuar për gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël. Një mbidozë mund të shkaktojë efekte anësore, kështu që rekomandohet të merrni vetëm 2 lugë çaji në ditë.

3.Hudhra

E  famshëme për vetitë e saj medicinale, hudhra ka një përmbajtje të lartë allicin. Kjo substancë është burimi i erës së pakëndshme të hudhrës. Akoma, ky ushqim është përdorur me shekuj për të ulur presionin e gjakut dhe kolesterolin. Është një efekt efektiv kundër kancerit, antifungal dhe antibakterial. Përveç kësaj, ajo parandalon sëmundjet e zemrës dhe arteriosklerozën.

4.Çokollatë

Kur konsumohet në moderim, çokollata e errët me 70% kakao është e dobishme për shëndetin. Burimi i antioksidantëve, fibrave dhe magnezit, çokollata e errët përmirëson gjendjen shpirtërore, promovon tretjen dhe funksionn e mirw tw zorrëve. Përveç kësaj, ul kolesterolin, ul presionin e gjakut, zvogëlon stresin dhe parandalon sëmundje të tilla si kanceri.

5.Vaj ulliri

Vaji i ullirit është një produkt që përdoret veçanërisht në një nivel të kuzhinës për aromën e tij, por është gjithashtu një aleat i shëndetshëm. Përmban yndyrna të ngopura oleokantale dhe të shëndetshme monounsatur, vaji i ullirit vepron si një anti-inflamator, nxit humbjen e peshës, zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe parandalon sëmundje të tilla si Alzheimerin dhe kancerin. Është kaq i çmuar për kujdesin e trupit tonë./b.l/noa.al/