Transmetuar më 18-02-2020, 16:04

Cilat janë ushqimet që thjesht nuk mund të mungojnë në tryezën tonë? Padyshim ato ushqime "miqësore" të zemrës si salmoni, frutat e thata dhe drithërat. Në jetën e përditshme, ne shpesh lëmë pas dore një nga gjërat themelore për mirëqenien tonë fizike, të ngrënit.

Jemi kaq të zënë me angazhimet e shumta të jetës së përditshme, saqë, shumë herë, hamë gjënë e parë që ndodh, pa menduar se zemrat tona preken nga këto "pisllëqe". Le të bëjmë disa qartësi dhe të zbulojmë vetitë ushqyese dhe parimet e dobishme të  ushqimeve që nuk mund të mungojnë nga një dietë që respekton dhe forcon zemrën.

Frutat janë sigurisht një nga ushqimet që janë të mira për trupin tuaj dhe, veçanërisht, për zemrën tuaj. Ritmi i furishëm mund të sjellë një tendosje në shëndetin e zemrës. Stresi, në fakt, është një faktor që mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Për të kufizuar rreziqet, hapësira në tryezë për ushqime të pasura me antioksidantë dhe fibra, nga të cilat drithërat janë gjithashtu një burim i mirë. Nëse konsumohen rregullisht, ato kanë treguar se zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe qarkullimit; mbrojnë kundër zhvillimit të diabetit, venave me variçe, hemorroide.

Njerëzit që hanë drithëra nuk vuajnë nga çrregullimet më të zakonshme të zorrëve si kapsllëku, fryrja dhe dhimbja. Orizi, tërshëra, e shkrifët, elbi dhe buka e grurit mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes ishemike të zemrës me 30% në të gjithë ata që e konsumojnë rregullisht, dhe ta ulin atë me 50% në ata që nuk kanë pirë ndonjëherë duhan.

Kjo është ajo që del nga një studim i Universitetit të Harvardit i realizuar disa vjet më parë mbi më shumë se 75,000 gra. Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka vendosur që prej kohësh të ndihmojë klientët amerikanë të identifikojnë ushqime me bazë drithëra me etiketa të përshtatshme në paketat e shitjeve. Konsumimi i të paktën 30 gram drithëra çdo ditë do të zvogëlonte rrezikun tuaj për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare.

Salmon- Sidomos i ngrënë i freskët, salmoni ofron shumë përfitime shëndetësore, veti të larta ushqyese dhe një furnizim të konsiderueshëm të proteinave, vitaminave, mineraleve dhe kalorive. Salmoni është një nga burimet kryesore të acideve yndyrore thelbësore (Omega 3), yndyrnave të pangopura (ato të mira, aleatët e shëndetit tonë) dhe karatenoidit.

Konsumimi i salmonit ul nivelin e përgjithshëm të kolesterolit të keq (LDL) duke ngritur nivelin e kolesterolit të mirë (HDL); përveç kësaj, ai mbron sistemin kardiovaskular (ul nivelin e triglicerideve dhe parandalojnë akumulimin e këtyre yndyrave). Në 100 gram salmon të freskët ka rreth 200 kalori (13% të lipideve), ndërsa në atë të tymosur ato janë 150 (me 5% të lipideve).

Frutat e thata dhe, në këtë rast të veçantë, arrat, janë një aleat miqësor me zemrën. Konsumimi i arrave të thata, të tilla si arrat, të paktën një herë në javë, do të ndihmonte shumë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare dhe të zemrës prej rreth 20 përqind. Në fakt, ata që konsumojnë arra ose kikirikë, të paktën dy herë në javë, kanë një rrezik prej 15-20% më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare dhe një ulje prej 23% të sëmundjes koronare të zemrës. Pjesa ideale është 30-50 gram në ditë (që korrespondon me 4/5 arra ose fruta të tjera të thata në ditë).

Panxhari- Është i pasur me ujë dhe përmban proteina, fibra dietike, vitamina të ndryshme, në veçanti nga grupi B, dhe një pjesë të mirë të kripërave minerale, veçanërisht kaliumit, natriumit, kalciumit, hekurit dhe fosforit. Është gjithashtu i pasur me sheqerna dhe, për këtë arsye, nuk është një ushqim veçanërisht i përshtatshëm për ata që vuajnë nga diabeti. Ai gjithashtu ka një efekt të butë anti-inflamator në sistemin e tretjes. Prania e antocianins, një antioksidant, sjell përfitime për zemrën dhe mikrokirulimin. Pirja e lëngut të panxharit të kuq ndihmon në luftimin e hipertensionit dhe anemisë.

Avokado- Profili ushqyes i avokados është unik dhe e bën atë një ushqim tepër të vlefshëm për dietën tonë: 100 gramë nga ky frut sjell rreth 160 kalori që sigurojnë yndyrna të mira me fibra, vitamina B, vitaminë C, vitaminë E, vitaminë K dhe kaliumi, substanca të dobishme për të zvogëluar rrezikun kardiovaskular dhe për të rritur ndjenjën e ngopjes. Avokado është e pasur me yndyrna bimore, por mbi të gjitha monounsaturated: kjo lloj yndyre është thelbësor për të mbajtur zemrën të shëndetshme. Avokado sjell një ndjenjë të ngopjes. Në fakt, sipas studimeve të shumta, ngrënia e gjysmës së avokados gjatë ngrënies promovon një rritje të ngopjes, duke kontribuar në uljen e peshës.

Vaj ulliri- Idealja për ata që rrezikojnë sëmundje kardiovaskulare është që të marrin vajin e ullirit në konsideratë. Vaji ullirit ekstra i virgjër është i pasur me veti thelbësore ushqyese për të parandaluar sulmet në zemër dhe goditjet. Vaji ekstra i virgjër i ullirit është konsideruar gjithmonë një ushqim që mund të mbrojë zemrën tonë dhe, përgjithësisht, arteriet tona. Kjo bëhet duke rregulluar nivelet e kolesterolit që qarkullojnë në gjak. Prandaj, konsumi i vajit të ullirit ekstra të virgjër përfaqëson një mënyrë të shkëlqyeshme për të bërë parandalimin. Por cilat janë sasitë e duhura për të marrë? Me siguri për një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar mos i kaloni tre lugë në ditë. /b.l/noa.al/