Shumë infeksione dhe pak vdekje, koronavirusi në Gjermani është një mister
Transmetuar më 24-03-2020, 12:38

"Nga rreth 25 mijë të infektuar, rreth njëqind vdekje, ndërsa në Itali, ku mosha mesatare e popullsisë është e ngjashme, viktimat janë 5.400 nga 60 mijë personat që kanë kontraktuar Covid-19. Këtu janë të gjitha hipotezat "

Pandemia e koronavirusit duket se nuk ka krijuar shqetësim të njëjtë në të gjitha vendet, të paktën kjo mund të mendohet për momentin, pasi Gjermania ku virusi ka një nga vdekshmëritë më të ulëta në botë dhe ku ndërhyrjet qeveritare tashmë do të ulnin kurbën e infeksionit.

Sipas buletinit të Universitetit Johns Hopkins të datës 24 Mars, numri i personave të infektuar është 27.436, ndërsa vdekjet kanë arritur në 114. Kjo do të thotë se vendi i qeverisur nga Angela Merkel aktualisht ka nivelin më të ulët të vdekshmërisë midis 10 shteteve më të prekur nga pandemia: rreth 0.3% krahasuar me 9% në Itali dhe 4.6% në Mbretërinë e Bashkuar.

Përballja me Italinë

Virusi ka infektuar mbi 350,000 njerëz dhe ka vrarë mbi 16,000 në të gjithë botën që kur u shfaq në Kinë në fund të vitit të kaluar. Rreth një e treta e këtyre vdekjeve kanë qenë në Itali. Siç thekson Guardian në një artikull mbi këtë temë, kontrasti me Italnë, ku ka pothuajse 60 mijë infeksione dhe 5.400 vdekje, është veçanërisht befasuese pasi që të dy vendet kanë përqindjen më të lartë të qytetarëve të moshës 65 vjeç e më shumë vite në Evropë dhe në të vërtetë, sipas Indeksit Global të Shëndetit Bloomberg, italianët gjithashtu kanë një mënyrë jetese më të shëndetshme se gjermanët. "Është shumë herët të thuhet nëse Gjermania është më mirë e përgatitur nga ana mjekësore për pandeminë Covid-19 sesa vendet e tjera," tha Marylyn Addo, e cila drejton departamentin e sëmundjeve infektive në Qendrën Mjekësore të Universitetit nga Hamburgu.

Diferenca në moshën e të infektuarve

Por në fakt është diferenca në moshë e të infektuarve që mund të bëjnë që situata të ndryshojë së shpejti. Siç raporton Bloomberg në Itali, 74% e atyre që kanë testuar pozitiv janë mbi 50 vjeç. Në Gjermani, 82% e rasteve janë persona nën moshën 60 vjeç. Perspektiva që epidemia të kalojë tek të moshuarit, të cilët janë më të rrezikuar, shqetëson disa ekspertë gjermanë. "Ne jemi vetëm në fillim të epidemisë," paralajmëroi Lothar Wieler, presidenti i Institutit Robert Koch, autoriteti gjerman i shëndetit publik.

Vendet spitalore dhe testet

Sipas mendimit të tij, një shpjegim i mundshëm mund të jetë se ndërsa spitalet e Italisë veriore janë mbushur nga pacientë të rinj, ata gjermanë nuk janë ende në kapacitet të plotë dhe kanë pasur më shumë kohë për të liruar shtretërit, stokun e pajisjeve dhe rishpërndarë stafin. Për më tepër, janë kryer shumë testime në vend, disa madje edhe për pacientë pa i nxjerrë ato nga makinat, madje edhe për ata që kishin simptoma të buta por që kishin qenë në të kaluarën në zona në rrezik ose në kontakt me disa raste të dyshuara, dhe kjo na ka lejuar të kemi një panoramë më të qartë, në krahasim me vendet që bëjnë më pak tampone.

Kurba e ngjitjes përhapet

Kjo strategji do të sjellë fryte, deri në atë pikë sa kurba e pikës së ngjitjes tashmë do të rrafshohet. Kreu i shëndetit publik të vendit e njoftoi atë, sipas të cilit tendenca rritëse në numrin e rasteve Covid-19 duket se do të stabilizohet, pjesërisht falë masave të heqjes sociale të vendosura për t’u marrë me emergjencën. "Ne po shohim shenja që kurba e rritjes eksponenciale po rrafshohet pak. Por unë do të jem në gjendje ta konfirmoj përfundimisht këtë prirje të mërkurën”, tha Wieler./b.l/noa.al/

Loading...