Shkencëtarët pranë zbulimit të madh: Kur njerëzit do të mund të komunikojnë me alienët
Transmetuar më 17-06-2020, 20:53

Shkencëtarët thonë se numri i madh i civilizimeve të huaja që mund të kontaktojnë është 36.

Llogaritjet e reja vijnë me vlerësime të bujshme për jetë jashtë ose botët e tjera të afta për të komunikuar me të tjerët.

Ata mund të mos mbërrijnë në një anije kozmike. Por sipas llogaritjeve të reja mund të ketë më shumë se 30 civilizime inteligjente në galaktikën tonë, të afta për të komunikuar edhe me të tjerët.

Ekspertët thonë se nga puna e tyre jo vetëm që ofrohen njohuri mbi shanset e jetës përtej Tokës, por mund të hidhet dritë mbi të ardhmen tonë dhe jetës në kozmos.

"Mendoj se është jashtëzakonisht e rëndësishme dhe emocionuese sepse për herë të parë kemi vërtet një vlerësim për këtë numër civilizimesh aktive inteligjente, komunikuese, të cilat ne mund të kontaktojmë dhe të zbulojmë se ka jetë edhe në univers – diçka që ka qenë mister për mijëra vjet dhe ende nuk ka një përgjigje," tha Christopher Conselice, një profesor i astrofizikës në Universitetin e Nottingham dhe një bashkautor i studimit, transmeton NOA.al.

Në vitin 1961 astronomi Frank Drake propozoi atë që u bë e njohur si ekuacioni "Drake", duke parashtruar shtatë faktorë që do të duhej të diheshin për të dalë me një vlerësim për numrin e qytetërimeve inteligjente në galaktikën tonë. Këta faktorë shkonin nga numri mesatar i yjeve që formohen çdo vit në galaktikë deri në harkun kohor mbi të cilin një civilizim pritet të dërgojë sinjale të zbulueshme.

Por disa nga faktorët janë të matshëm. "Vlerësimet e ekuacionit të Drake kanë filluar nga zero në disa miliardë civilizime" – është më shumë një mjet për pyetje sesa diçka që është zgjidhur në të vërtetë," tha Conselice.

Conselice dhe kolegët e tij raportuan në Revistën Astrofizike se si e rafinuan ekuacionin me të dhëna dhe supozime të reja për të dalë me vlerësimet e tyre.

"Në thelb, ne bëmë supozimin se jeta inteligjente do të formohej në planetë të tjerë [të ngjashëm me Tokën" si ai në Tokë, kështu që brenda disa miliardë vitesh jeta do të formohej automatikisht si një pjesë natyrore e evolucionit," – tha Conselice.

Supozimi, i njohur si Parimi Astrobiologjik Kopernican, është i drejtë pasi gjithçka nga reaksionet kimike deri tek formimi i yjeve dihet se ndodh nëse kushtet janë të duhura, – tha ai. "Nëse jeta inteligjente formohet në mënyrë shkencore, jo thjesht në mënyrë të rastësishme ose thjesht në mënyrë shumë unike, atëherë do të presim zbulimin e të paktën këtyre civilizime brenda galaktikës sonë," tha ai.

Ai shtoi se, ndërsa kjo mund të quhet një teori spekulative,  beson se jeta e huaj do të kishte ngjashmëri në pamje me jetën në Tokë. "Ne nuk do të tronditemi super duke i parë ata," tha ai.

/NOA.al