Vendimi i fundit i Qeverisë Greke, zgjaten edhe më tepër kufizimet e hyrjes në kufi për shqiptarët
Transmetuar më 29-08-2020, 12:41

 Ministria e Jashtme e Shqipërisë bëri publike regjimin e lëvizjes nga Shqipëria drejt shtetit grek për periudhën 1 -15 shtator 2020.

Në kuadër të masave kundër Covid-19, pala greke e ka njoftuar se për 14 ditë të tjera, nga data 1-15 shtator 2020, mbetet në fuqi kufizimi i hyrjes për shtetasit shqiptarë për arsye turizmi;

Mbetet në fuqi kufizimi i lidhjeve detare dhe ajrore me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Kështu, fluturimet drejt/ nga këto vende bëhen vetëm nga aeroporti "Eleftherios Venizelos";

Mbetet në fuqi kufizimi i numrit të personave që hyjnë në ditë nga PKK të Kakavijës (750 vetë) dhe Kapshtices (300 vetë);

Mbetet në fuqi deri më 19 shtator 2020 aplikimi i kontrolleve paraprake përmes testit negativ PCR 72 orë para mbërritjes në vend, për personat që mbërrijnë në aeroport dhe nga pikat tokësore nga Shqipëria.

Për më tepër, vendosja e kontrolleve paraprake (prova negative para mbërritjes në vend) shtrihet deri në 19/9 për ata që mbërrijnë në fluturime nga Suedia, Belgjika, Bullgaria, Rumania, Emiratet e Bashkuara Arabe, Maltë, etj. Shqipëria, Maqedonia Veriore dhe Spanja

Nga fjala e Zv.Ministrit  të Mbrojtjes Civile Nikos Hardalia, lidhur me hyrjen në Greqi

Për 14 ditë të tjera dhe deri më 15/9/2020, kontrolli i marrjes së mostrave të atyre që hyjnë nga jashtë shtrihet, si dhe kufizimet në hyrjen e shtetasve të vendeve të treta.

Për më tepër, shtrihet kufizimi i lidhjeve detare dhe ajrore me Shqipërinë dhe Maqedoninë Veriore. Kujtohet se fluturimet nga dhe nga këto vende bëhen vetëm nga aeroporti "Eleftherios Venizelos".

Për më tepër, vlefshmëria e kushteve për hyrje nga lidhjet tokësore shtrihet, si dhe detyrimi për të kufizuar përkohësisht hyrjen në shtëpi të personave që hyjnë nga Kakavia dhe Krystalopigi.

Masat speciale për hyrjen në territorin e banorëve të përhershëm të Izraelit gjithashtu do të vazhdojnë të zbatohen.

Për më tepër, vendosja e kontrolleve paraprake (prova negative para mbërritjes në vend) shtrihet deri në 19/9 për ata që mbërrijnë në fluturime nga Suedia, Belgjika, Bullgaria, Rumania, Emiratet e Bashkuara Arabe, Maltë, etj. Shqipëria, Maqedonia Veriore dhe Spanja.

Ju informojmë gjithashtu se detyrimi për negativ është pezulluarPCR për ata që vijnë nga Hollanda, për shkak të pamjes së përmirësuar epidemiologjike që paraqet ky vend tani. Sigurisht që ne vazhdojmë të monitorojmë të dhënat epidemiologjike dhe të rregullojmë strategjinë tonë në përputhje me rrethanat, siç bëjmë për të gjitha vendet.

Tani, në lidhje me nevojën për të marrë masa të reja. Para së gjithash, do të dëshiroja t’ju kujtoja se duke pasur parasysh situatën e rënduar epidemiologjike në Spanjë, ne kishim vendosur në 10/8 demonstrimin e detyrueshëm të një testi PCR negativ nga udhëtarët me vendbanim të përhershëm ose një vizitë të fundit në këtë vend, duke filluar nga 17/8.

Për fat të keq, dy javë më vonë dhe ndërkohë ne vazhduam testet e marrjes së mostrave bazuar në indikacionet e sistemit EVA i cili propozoi të shqyrtonte shumicën dërrmuese të vizitorëve nga Spanja, vumë re një normë të rritur të pozitivitetit, një normë veçanërisht shqetësuese, e lëre më një popullsi të kontrolluar. të mbërritjes në vend duke paraqitur një test negativ.

Pra, kemi pasur një test negativ. Por në testet që kemi pasur kemi gjetur një përqindje të lartë të pozitivitetit. Analizat tona treguan se problemi gjendet në 75.8% të udhëtarëve që vijnë ose vizitojnë pjesën veriore të Spanjës.

Kombinimi i këtyre rezultateve të kontrolleve në portat hyrëse së bashku me të dhënat epidemiologjike të Spanjës, të cilat tregojnë 8.195 raste të konfirmuara pozitive në 7 ditët e fundit në rajonin e Katalonjës, si masë e parë ne ndalojmë fluturimet nga Barcelona dhe rajoni më i gjerë i Katalonjës.

Në të njëjtën kohë, bazuar në rekomandimet e EVA , ne vazhdojmë të ekzaminojmë plotësisht vizitorët nga pjesa tjetër e Spanjës, në mënyrë që të rregullojmë politikën tonë në përputhje me rrethanat. Masa që ndalon fluturimet nga rajoni më i madh i Katalonjës dhe nga tre aeroportet e saj është në fuqi nga mesnata e të hënës 31 gusht deri të martën 1 shtator.

Lidhur me fotografinë brenda vendit dhe barrën epidemiologjike të vërejtur për rajonin, u vendos që të përfshihen Njësia Rajonale e Lesvosit dhe Njësia Rajonale e Zakynthos në një regjim të masave të veçanta kufizuese nga nesër në mëngjes në 6:00, dmth:

Pezullimi i çdo lloj ngjarje,

Ndalimi i çdo lloj tubimi të qytetarëve mbi 9 persona për çfarëdo arsye, si në publik ashtu edhe në private.

Në zonat e ngrënies një numër maksimal i njerëzve lejohet në secilën tryezë deri në 4 persona, përveç nëse janë të afërm të shkallës së parë ku lejohen deri në 6 persona.

Është e detyrueshme të përdorni një maskë kudo, si jashtë ashtu edhe brenda.

Kujtohet se ndalimi i funksionimit të dyqaneve shëndetësore nga mesnata në 7 e mëngjesit është tashmë në fuqi në të dy njësitë rajonale.

Në të njëjtën kohë, regjimi i masave të veçanta shtrënguese shtrihet për 2 javë në Paros, Antiparos, Mykonos, Njësia Rajonale e Halkidiki dhe Njësia Rajonale e Chania.

Përveç kësaj, në zonat e ngarkuara epidemiologjikisht, shtohet Njësia Rajonale e Imathia, ku nga nesër në 6 të mëngjesit:

Ndalimi i funksionimit të restoranteve dhe vendeve të argëtimit nga mesnata deri në 7 të mëngjesit dhe

Një maksimum prej 50 personash për të gjitha ngjarjet dhe tubimet publike dhe shoqërore, përveç atyre për të cilat zbatohen rregulla të veçanta, të tilla si në restorante, teatro, kinema.

Gjithashtu, vlefshmëria e këtyre masave shtrihet për dy javë të tjera në Rajonet e Kretës, Maqedonisë Lindore dhe Trakisë dhe Atikës, si dhe në Njësitë Rajonale të Selanikut, Larisës, Korfuzit, Karditsa, Pella dhe Pieria, por edhe në Komunat e Santorinit, Volos, Rodosit dhe Kos

Në këtë pikë, unë do të doja t’ju kujtoj se vendimet tona bazohen vetëm në të dhëna epidemiologjike. Ne nuk diskriminojmë për asnjë arsye në asnjë fushë. Para marrjes së ndonjë vendimi, ne shqyrtojmë dhe vlerësojmë numrin e rasteve që kemi në zonë, si dhe karakteristikat e tyre të cilësisë, siç është nëse rastet i përkasin një bërthame specifike, në një grupim specifik , domethënë, ose janë të shpërndara në të gjithë komunitetin, numrin e lartë rreziku i kontakteve që rrjedhin nga gjurmimi i tyre, por edhe nëse ata lëvizin nga Bashkia në Komunë, nga Prefektura në Prefekturë.

Për më tepër, për të vlerësuar pamjen epidemiologjike të një zone, duke marrë parasysh ato raste që procesi i gjurmimit lidh me një udhëtim ose vizitë në atë zonë, edhe nëse ato shfaqën simptoma pas kthimit në vendbanimin e tyre të përhershëm.

Të gjitha këto janë kriteret që luajnë një rol në konsultim me epidemiologët tanë, me qëllim marrjen e vendimeve specifike që do të përfshijmë në disa fusha, qoftë në zona mbikëqyrjeje, ose në zona me masa të veçanta kufizuese.

Sidomos në zonat me një turizëm të fortë brenda, vendimet që marrim kanë për qëllim kryesisht mbrojtjen e vetë banorëve. Sepse shqetësimi ynë kryesor është të mbrojmë shëndetin e bashkëqytetarëve tanë.

Në mbyllje, do të doja të bëja edhe një referencë për përgjegjësinë e të gjithë neve. Sepse të gjithë kemi përgjegjësi t’i bëjmë përpjekjet tona të përbashkëta të suksesshme. Ka përgjegjësi shtetërore. Ka përgjegjësi shoqërore. Por ekziston edhe përgjegjësia individuale.

Shteti përpiqet dhe ka përgjegjësinë të marrë masat e nevojshme për të mbrojtur shëndetin publik. Por të gjithë ne, organet kolektive, individët, kemi përgjegjësi t’i përmbahemi këtyre masave. Dhe unë do të doja të theksoja përgjegjësinë individuale, pasi ne e kemi gjetur veten, veçanërisht në orët e fundit, të ballafaquar me fenomene që na shqetësojnë thellë.

Për shkak se ka çështje të përgjegjësisë personale në rastin e një paciente me dializë, e cila ndërsa informoi se është pozitive, hipi në një anije për të udhëtuar për një pushim në një ishull. Një çështje e përgjegjësisë individuale është prishja e karantinës nga një rast tjetër dhe frekuentimi i tij arbitrar në punën e tij të re, pa dijeninë e të afërmve dhe profesionistëve që është pozitive, veçanërisht pasi kishte shumë pozicione në këtë punë dhe punonjësi do të kishte kontakte të përditshme me dhjetëra njerëz.

Por është gjithashtu një çështje e përgjegjësisë individuale për sipërmarrësin i cili detyron punonjësin e tij që ka simptoma të mbetet i izoluar, por pa u lejuar t’i nënshtrohet një testi, kështu që të gjurmojë çdo kontakt tjetër.

Prandaj dua të theksoj edhe një herë se sa e rëndësishme është përgjegjësia individuale për të gjithë ne të dalim fitimtar në këtë luftë. Padyshim që këto fenomene janë raste të izoluara, ato janë përjashtim nga rregulli, por ato janë të mjaftueshme për të shkaktuar një përhapje agresive të virusit dhe për të rrezikuar jetën e njerëzve.

Të dashur bashkëqytetarë të mi, progresi ynë i deritanishëm në trajtimin e pandemisë i detyrohet juve, këmbënguljes, durimit dhe përgjegjësisë suaj. Sepse përpjekja që ne bëjmë është e zakonshme dhe rezultati, duhet ta pranojmë, varet nga të gjithë ne.

Por ne ende nuk e kemi fituar luftën. Virusi është akoma mes nesh dhe çdo pakujdesi e bën atë më të fortë. Kjo është arsyeja pse të gjithë duhet të vazhdojmë të tregojmë të njëjtën përgjegjësi dhe vigjilencë edhe më të madhe.

Sepse se si do të zhvillohet situata, varet nga ne. Nga vendimet tona, nga zgjedhjet tona të përditshme. Le të vazhdojmë të bëjmë gjënë e duhur. Sepse fitorja varet vetëm nga ne. Ne ua kemi borxh familjeve tona, u kemi borxh fëmijëve tanë, qytetarëve të nesërm, ua kemi borxh të nesërmen që kërkojmë normalitetin tonë. I kemi borxh Atdheut tonë.

/NOA.al