Zbulimi i madh! Shkencëtarët gjejnë gjurmë jete në planetin afër Diellit (Foto)
Transmetuar më 14-09-2020, 19:02

Gjurmët e gazit të fosfinës të zbuluara në retë mbi Venus mund të jenë një tregues se planeti mbështet jetën mikrobike.

Ky ka qnë përfundimi i fundit i një studimi.

Në Tokë, fosfina – një gaz pa ngjyrë që mban erë si hudhër, ose peshk i kalbur – prodhohet natyrshëm kryesisht nga disa mikroorganizma në mungesë të oksigjenit.

Kjo lëndë gjithashtu mund të çlirohet në sasi të vogla nga ndarja e lëndës organike, ose të sintetizohet në mënyrë industriale në impiantet kimike.

Ekspertët nga Britania e Madhe, pasi  gjetën shenja të fosfinës në atmosferën e Venusit – thanë se planeti duhet të mbështesë procese kimike të panjohura, apo edhe jetë.

Planeti i dytë më i afërt me Diellin, Venusi është jo mikpritës për jetën tonë- me një temperaturë në sipërfaqe rreth 867 ° F (464 ° C) dhe ka një presion 92 herë më të madh se në Tokë.

Sidoqoftë, kuverta e sipërme e reve – 33–38 milje (53–62 kilometra) mbi sipërfaqe – është më e butë se 120 ° F (50 ° C), me një presion të barabartë me atë në nivelin e detit të Tokës.

NASA aktualisht po konsideron dy misione në Venus që synojnë të studiojnë atmosferën dhe gjeokiminë e planetit – të quajtur ‘DAVINCI’ dhe ‘VERITAS’.

Gjurmët e gazit të fosfinës të zbuluara në retë mbi Venus, parë në një imazh të marrë nga anija kozmike e NASA-s, Mariner 10 – mund të jetë një tregues se planeti mbështet jetën mikrobike.

Në studimin e tyre, astronomi Jane Greaves i Universitetit të Cardiff-it të Uellsit dhe kolegët e tij vëzhguan Venusin duke përdorur teleskopin ‘James Clerk Maxëell’ në Observatorin Mauna Kea të Hawaiit dhe ‘Vargun me Milimetër të Madh’, Kili.

Ata zbuluan një të ashtuquajtur nënshkrim spektral, që është unik për fosfinën – dhe për më tepër ishin në gjendje të vlerësonin se gazi është i pranishëm në retë e Venusit në një bollëk prej rreth 20 pjesësh, për miliard.

Ekipi eksploroi mënyra të ndryshme që gazi mund të ishte prodhuar në këtë mjedis – duke përfshirë nga burimet në sipërfaqen e planetit, mikrometeorite, rrufe ose procese kimike që ndodhin brenda reve.

Sidoqoftë, ata nuk ishin në gjendje të përcaktojnë saktësisht se cili është burimi i sasive të zbuluara të gazit.

Do të nevojiten vëzhgime dhe modelime të mëtejshme, shtuan ata, për të eksploruar më mirë origjinën e gazit në atmosferën e planetit.

‘Fosfina mund të burojë nga fotokimi ose gjeokimi i panjohur – ose, për analogji krahasohet me prodhimin biologjik të fosfinës në Tokë, nga prania e jetës,’ – shkruajti ekipi hulumtues në zbulimin e tyre.

"Nëse asnjë proces i njohur kimik nuk mund ta shpjegojë fosfinën brenda atmosferës së sipërme të Venusit, atëherë ajo duhet të prodhohet nga një proces që nuk konsiderohej më parë i besueshëm për kushtet e Venusit," – shtuan ata.

/NOA.al