“Mendoni se ky fjalim 370 vjet më parë i drejtohet parlamentit dhe politikës shqiptare?”
Transmetuar më 01-10-2020, 20:52

Një faqe “Alternativa Civile” në Facebook, që i referohet fjalimit historik mbajtur në vitin 1653 nga gjenerali kontravers britanik Oliver Cromwell, në momentin e shpërndarjes së Parlamentit, që pasoi qeverijen e ngritur pas dënimit me vdekje të mbretit Çarli 1, e ka ndarë për publikun shqiptar, pasi 370 vjet më pas duket se është aktual sot për Shqipërinë.

“Ju jeni dërguar këtu nga populli për t’i lehtësuar problemet dhe fatkeqsitë, por u shndërruat vetë në problemin dhe fatkeqësinë e popullit”, thotë gazetari dhe publicisti Mentor Kikia, i cili ka bërë gjithqashtu publike fjalimin e plotë të gjeneralit.

Alternativa Civile:  Një fjalim i shkruar në 1653 për politikanët shqiptarë

“Ju jeni një tufë përçarësish dhe armiq të çdo qeverisjeje të mirë. Ju jeni një bandë mjerane mercenarësh qo do ta shisnit vendin tuaj për një lugë çorbë, njësoj si Juda tradhëtoi Zotin për 30 aspra.

A ju ka mbetur më ndonjë thërrime virtyti?

A ka mbetur ndonjë ves që ju të mos e keni?

Ju nuk keni më shumë fe as se kali im. Paraja është Zoti juaj. Kush nga ju nuk e ka shitur ndërgjegjen për para?

Ju prostituta të ndyra, a nuk e keni përdhosur e njollosur këtë vend të shenjtë, duke e kthyer tempullin e Zotit në një vend hajdutësh me parimet tuaja imorale? Ju jeni bërë të urryer e të paduruar për të gjithë kombin. Ju jeni dërguar këtu nga populli për ti lehtësuar problemet dhe fatkeqsitë, por u shndërruat vetë në problemin dhe fatkeqësinë e popullit”.

Mendoni se ky fjalim i drejtohet parlamentit dhe politikës shqiptare?

E keni gabim, ky është një fjalim historik i mbajtuar në vitin 1653 nga gjenerali kontravers britanik Oliver Cromwell, në momentin e shpërndarjes së Parlamentit, që pasoi qeverijen e ngritur pas dënimit me vdekje të mbretit Çarli 1.

Përtej vlerësimit që historia ka për Cromwell, po mendoni që fjalimi i tij vlen edhe sot për Shqipërinë? Epo nuk është faji i gjeneralit”.

/Noa.al