Fituesi i Nobelit: Para shpërthimit të madh një univers tjetër ekzistonte dhe pas këtij një tjetër do të krijohet
Transmetuar më 09-10-2020, 18:18

Fituesi i “Nobelit” në Fizikë Sir Roger Penrose pretendon se një univers tjetër do të krijohet, pas shpërthimit të universit tonë.

Ka pasur një univers të hershëm para “Big Beng”- ut, dhe provat për ekzistencën e tij mund të vërehen ende në vrimat e zeza, –  tha fizikanti, fitues i Çmimit Nobel.

Sir Roger Penrose bëri këtë pretendim, pasi fitoi së fundmi çmimin për përparime në teorinë e përgjithshme të relativitetit të Ajnshtajnit, si dhe dha provën e ekzistencës së vrimave të zeza.

Sir Roger argumenton se ekzistenca e njollave të pashpjegueshme të rrezatimit elektromagnetik në qiell – të njohura si ‘Hawking Points’ – janë mbetjet e një universi të mëparshëm.

Ajo ishtë pjesë e teorisë së "kozmologjisë ciklike konformale" të universit dhe pretendon se këto pika, janë përfundimi i energjisë së quajtur ‘rrezatimi Hawking’, i transferuar në vrima të zeza, nga një univers më i vjetër.

Vrimat e zeza janë rajon i një hapësire ku materia është shembur në vetvete dhe ka një forcë të tillë të lartë gravitacionale, aq sa as edhe drita nuk mund të ruhet.

Reinhard Genzel dhe Andrea Ghez, të cilët ndanë çmimin Nobel me Sir Roger, ofruan prova më bindëse të një vrime të zezë supermasive, në mes të Rrugës së Qumështit.

Ekziston një mundësi që afati kohor për avullimin e plotë të një vrime të zezë të jetë më i gjatë se mosha e universit tonë aktual, dhe për këtë arsye nuk mund të zbulohet.

“Unë pretendoj se kemi një vëzhgim të rrezatimit Hawking. Big Bengu nuk ishte fillimi. Kishte diçka para Big Bang-ut dhe ajo diçka është ajo që do të kemi në të ardhmen tonë ”, – i tha Sir Roger “The Telegraph”.

“Ne kemi një univers që zgjerohet dhe zgjerohet, dhe e gjithë masa prishet, dhe në këtë teori të çmendur timen, në të ardhmen e largët, do të kemi një “Big Bang” tjetër.

“Kështu Big Bang-u ynë filloi me diçka që ishte e ardhmja e largët e një shpërthimi të mëparshëm prej nga ku do të kishte vrima të zeza të ngjashme që avullohen, përmes avullimit të ‘Hawking’, dhe ato do të prodhonin këto pika në qiell, që unë i quaj ‘Pika Hawking’”.

“Ne po i shohim. Këto pika janë rreth tetë herë me diametër të Hënës. Ka prova mjaft të mira për të paktën gjashtë nga këto pika. ”

Sidoqoftë, shumë e kanë kritikuar idenë pasi ekzistenca e llojit të rrezatimit nga këto vrima të zeza është ende për t’u konfirmuar.

Për më tepër, nëse një univers pafundësisht i madh në një ekzistencë duhet të bëhet një univers pafundësisht i vogël në një tjetër do të kërkonte që të gjitha grimcat të humbin masën e tyre ndërsa universi plaket, nocion ky që gjithashtu është pritur me skepticizëm.

Sipas kozmologjisë standarde, universi pësoi një zgjerim të shkurtër ose ‘inflacion’ pas “Big Bang”, duke larguar parregullsitë në strukturën e universit.

Në përgjigje, Sir Roger tha se vrimat e zeza gjithashtu u hodhën poshtë, pasi duhet të ekzistonin vetëm si në matematikë, derisa ekzistenca e tyre të vërtetohej.

"Njerëzit ishin shumë skeptikë në atë kohë, u desh shumë kohë para se të pranoheshin vrimat e zeza … rëndësia e tyre, mendoj, vlerësohet vetëm pjesërisht", – tha ai.

/NOA.al