Jepet çmimi Nobel për Paqen, kush e fitoi
Transmetuar më 10-10-2020, 09:00

Komiteti norvegjez i çmimeve Nobel, dha këtë të premte çmimin Nobel për Paqen.

Çmimi më i vlerësuar u dha për World Food Programme (Wfp), agjenci e Organizatës së Kombeve të Bashkuara me seli në Romë të Italisë, duke e konsideruar si një “forcë efikase në luftën kundër urisë”.

Çmimi u shoqërua me argumentin, “Për përpjekjet e bëra për të luftuar urinë, kontributin për të përmirësuar kushtet për paqe në zonat e konfliktit dhe për të vepruar si një forcë që parandalon përdorimin e urisë si një armë në luftëra dhe konflikte”.

Komiteti Norvegjez i Nobelit përsërit se vendimi për të dhënë Programin Botëror të Ushqimit është i pavarur nga situata e përcaktuar nga Covid-19, por kjo e bën “luftën kundër urisë më urgjente”.

“Në vende të tilla si Jemeni, Republika Demokratike e Kongos, Nigeria, Sudani i Jugut dhe Burkina Faso, kombinimi i konflikteve të vullnetshme dhe pandemive ka çuar në një rritje dramatike të numrit të njerëzve në rrezik urie”, ku nënvizohet se si pandemia e koronavirusit ka kontribuar në një rritje të mprehtë të numrit të viktimave të urisë në botë. /a.y/noa.al