Astronomët zbulojnë 24 planetë të rinj “më të mirë se Toka”
Transmetuar më 15-10-2020, 09:06

Shkencëtarët në të gjithë botën u befasuan kur një sondazh i fundit i kryer në Venus  zbuloi praninë e fosfinës, një gaz i lidhur zakonisht me praninë e jetës, diçka mjaft mbresëlënëse duke marrë parasysh kushtet ekstreme klimatike të planetit. Më shumë studime do të kryhen, ndërsa kërkimet e mëtejshme në kërkim të trupave të tjerë qiellorë të aftë për të strehuar qenie të gjalla vazhdojnë me vrull.

Tani, astronomët në Universitetin e Uashingtonit, SHBA, kanë njoftuar zbulimin e 24 planetëve të rinj me kushte edhe më të banueshme sesa vetë Toka. Këto vende jo vetëm që orbitojnë yje më të favorshëm për jetën sesa Dielli ynë, por ato janë akoma më të mëdha, më të nxehta, më të lagështa dhe më të vjetra se bota jonë.

“Ne duhet të përqendrohemi në planete të caktuara që kanë kushtet më premtuese për jetë komplekse. Sidoqoftë, duhet të jemi të kujdesshëm që të mos kapemi në kërkimin e një Toke të dytë pasi mund të ketë planetë më të favorshëm për jetën sesa tonat ", – tha Dirk Schulze-Makuch, një gjeobiolog në Universitetin e Uashingtonit.

Shkencëtarët shpjeguan metodat e përdorura për të gjetur këto planet, duke zbuluar disa nga zbulimet e bëra me studimin. Pika më e qartë është se kërkimi nuk duhet të përqendrohet në një planet me kushte afër atyre në Tokë, por në një planet "të banueshëm". Për këtë, është e nevojshme që trupi qiellor të jetë në zonën e banueshme të yllit orbitues, përveç që është relativisht i vjetër, duke i dhënë kështu kohë jetës të evoluojë, aq e madhe sa bërthama e tij të ftohet ngadalë dhe të mbajë fushën magnetike dhe pak më e ngrohtë se Toka, me një temperaturë mesatare prej 20ºC.

Me gjithë këtë, planeti ideal do të ekuilibronte këto kushte në mënyrë që të ekzistojë një pasuri e biodiversitetit me kohë të mundshme të vështirësisë, në mënyrë që mbijetesa e specieve të rregullohet me përzgjedhje natyrore. Edhe kështu, elementë të tillë nuk do të garantonin ekzistencën e jetës komplekse, pasi "këto ndryshime mund të kenë qenë shumë të vogla për të favorizuar përparimin e kompleksitetit të jetës ose shumë të mëdha për qeniet e gjalla për të mbajtur veten duke shkaktuar kështu zhdukje", sipas autorëve. astronomë.

Në çdo rast, kërkimi do të mbetet i palëkundur, me pritje të mëdha rreth teleskopëve të rinj, siç është James Webb, i cili do të nisë në orbita në vitet e ardhshme, duke lejuar që të bëhen analiza më të hollësishme.

Akoma, të paktën në fillim, shenjat e para të jetës jashtëtokësore nuk duhet të lidhen me qenie si njerëzit, por me organizma më themelorë, siç është ai i parë në Venus.