Studimi/ Koronavirusi për një kohë të gjatë shfaqet me 4 simptoma të ndryshme
Transmetuar më 15-10-2020, 10:25

"Long Covid" – ndikimi afatgjatë i infeksionit të koronavirusit – mund të prekë njerëzit në katër mënyra të ndryshme,

Dhe kjo mund të shpjegojë se pse disa nga ata me simptoma të vazhdueshme nuk po besohen ose trajtohen.

"Mund të ketë një ndikim të madh psikologjik mbi njerëzit që jetojnë me Covid-19 afatgjatë, -thotë raporti i Institutit Kombëtar për Kërkime Shëndetësore.

Shumicës së njerëzve u thuhet se do të shërohen nga infeksionet e lehta të koronavirusit brenda dy javësh dhe nga simptoma më të rënda brenda tre javësh.

Por raporti thotë se mijëra njerëz mund të jetojnë me "Covid në vazhdim".

Dhe me rastet e koronavirusit në rritje në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, ky numër ka të ngjarë të rritet në muajt e ardhshëm.

Shfaqen simptoma të përsëritura që prekin gjithçka, nga frymëmarrja, truri, zemra dhe sistemi kardiovaskular, deri te veshkat, zorra, mëlçia dhe lekura.

Autorja e raportit Dr Elaine Maxwell tha se ajo kishte supozuar se "ata që kishin qenë rëndë të sëmurë me Covid-19 do të prekeshin më shumë dhe ata me rrezik të ulët të vdekjes ishin gjithashtu në rrezik të ulët për të jetuar me efektet e tij afatgjata".

"Tani e dimë që ka njerëz pa të dhëna se kanë Covid që vuajnë më shumë sesa dikush që u ajros për disa javë," – tha ajo.

"Qëllimi ynë është që shërbimet e kujdesit shëndetësor  dhe stafi të përdorin këtë rishikim për të kuptuar më mirë përvojat me të cilat pacientët duhet të merren dhe t’u sigurojnë atyre mundësinë e trajtimit, kujdesit dhe mbështetjes që u nevojitet", – shtoi Dr Maxwell.

/NOA.al