Ndërtohet Kopsht Botanik për të shpëtuar dhe argëtuar speciet në rrezik zhdukjeje (Foto)
Transmetuar më 17-10-2020, 11:45

Një program konservimi i drejtuar nga Kadoorie Farm dhe Kopshti Botanik në Hong Kong po përpiqet të shpëtojë disa specie në zhdukje.

Shkencëtarët e ruajtjes thonë se struktura 18 metra e gjatë mund të jetë një litar shpëtimi thelbësor për speciet e rrezikuara, ndërsa kështu pyjet i rikthehen lavdisë së tyre të mëparshme.

Një numër i vogël i primatëve, përfshirë orangutanin, është parë që përdorin mbi ura me litarë artificial. Kjo është hera e parë që Hainan Gibbon mëson litarët.

Majuni Gibon është primati më i rrezikuar në Tokë, me vetëm 30 të tjerë.

Shkencëtarët kanë filmuar majmunin, një lloj “gibbon”, që ngjitet ose lëkundet përtej pak sekondave.

Dr Bosco Chan thotë se ura e litarit duhet të ndihmojë në rritjen e numrave si pjesë e përpjekjeve të ndryshme të ruajtjes.

"Kur filluam punën në rezervë, në 2003, mund të gjenim vetëm dy grupe me gjithsej 13 individë të mbetur në të gjithë botën".

"Popullsia e gibonit është rikuperuar gradualisht, me një grup të tretë dhe të katërt familjar të formuar përkatësisht në 2011 dhe 2015.

"Në fillim të vitit 2020, ne konfirmuam formimin e grupit të pestë dhe popullata botërore u kthye në mbi 30 individë. Kjo tregon se speciet ngadalë po rikuperohen dhe ne duhet të kemi shpresë."

Pyllëzimi duhet të jetë përparësia në parandalimin e zhdukjes së specieve, shtoi ai.

"Ne duhet të sigurohemi që kontrollojmë gjuetinë pa leje në mënyrë efektive, të zgjerojmë pyjet e ultësirës që është habitati optimal për gibonët, dhe të vazhdojmë të monitorojmë grupet e tyre.”

Dikur të zakonshëm në të gjithë Kinën, majmunët tani janë të kufizuar në një copë pylli në ishullin në Detin e Kinës Jugore. Brenda habitatit të tyre ata udhëtojnë mbi tokë nga pema në tokë.

/NOA.al