Koronavirusi/ Kur do të përfundojë pandemia? Çfarë thotë historia?
Transmetuar më 19-10-2020, 18:34

Sëmundjet infektive që u shfaqën miliona vjet më parë janë akoma me ne. E vetmja që është çrrënjosur me vaksinën është lija. Ndërkohë, koronavirusi i ri ka të ngjarë që të bëhet endemik.

Kur do të përfundojë pandemia e koronavirusit dhe kur do të jemi në gjendje të kthehemi në një jetë normale? Që nga Shkurti, 40 milionë raste të koronavirusit janë regjistruar në botë me mbi një milion vdekje dhe është normale të ndiheni të lodhur dhe të mërzitur ndërsa ende përballeni me një periudhë pasigurie, fundi i së cilës nuk po shihet.

Që nga fillimi i pandemisë, epidemiologët dhe ekspertët e shëndetit publik kanë përdorur modele matematikore për të parashikuar se çfarë do të ndodhë, duke sugjeruar masa të përshtatshme të kontrollit bazuar në parashikime.

Por modelet matematikore, veçanërisht kur ato kanë të bëjnë me sëmundje infektive, nuk janë topa kristali, madje edhe modelet më të sofistikuara vështirë se do të na tregojnë kur do të mbarojë pandemia ose sa njerëz do të vdesin.

Ekspertët që studiojnë historinë e sëmundjes sugjerojnë të shikojnë prapa sesa të bëjnë parashikime në të ardhmen. Duke analizuar se si përfunduan epidemitë e së kaluarës, mbase do të jeni në gjendje të paktën të mendoni se si do të përfundojë kjo.

Parashikimet e para

Gjatë ditëve të para të pandemisë, shumë njerëz shpresonin që koronavirusi thjesht të zhdukej (siç ndodhi me kthimin e SARS në pellgun e kafshëve). Disa shkencëtarë spekuluan se ajo do të zhdukej në vapën e verës.

Të tjerët imagjinonin se shpëtimi do të vinte me imunitetin e tufave. Asgjë nga këto nuk ka ndodhur. Virusi vazhdoi të qarkullojë edhe në kulmin e verës (disa nga shtetet më të nxehta në SH.B.A. u goditën rëndë gjatë sezonit të nxehtë) dhe imuniteti i tufës, si dhe konsiderohet i rrezikshëm dhe imoral sepse virusi nuk do të mposhtet gjithsesi, është larg nga arritja.

Një sëmundje endemike

Një numër përpjekjesh për të zbutur pandeminë është treguar se ndihmon shumë. Distancimi shoqëror, mbajtja e një maske në fytyrë, larja e shpeshtë e duarve dhe gjurmimi i kontakteve janë shumë të dobishme, por ndoshta nuk janë të mjaftueshme për t’i dhënë fund pandemisë.

Të gjithë po shikojnë zhvillimin e vaksinave, provat po vazhdojnë më shpejt se kurrë. Megjithatë, disa ekspertë argumentojnë se edhe me një vaksinë të sigurt dhe efektive dhe një ilaç të suksesshëm Covid-19 nuk mund të zhduket kurrë.

Mund të ndodhë dhe ka ndodhur që epidemia të ngadalësohet në një pjesë të botës dhe të vazhdojë në vend të saj në zona të tjera. "Tani ka shumë virologë dhe epidemiologë që argumentojnë se koronavirusi ndoshta do të bëhet endemik, domethënë ai do të qarkullojë në popullatë dhe ne do të duhet të merremi me të në të gjitha stinët, më shumë sesa ajo që ndodh me gripin dhe ftohjet që godasin kryesisht në dimër", shkruan Nükhet Varlik, profesor historie në Universitetin e Karolinës së Jugut.

Me pak fjalë, ai nuk mund të zhduket kurrë, si HIV, virusi që shkakton AIDS por sot, në sajë të ilaçeve, nuk është më një dënim me vdekje sepse me terapitë aktuale infeksioni mund të bëhet kronik pa evoluar drejt AIDS.

Lija është e vetmja sëmundje që çrrënjoset me vaksinën

Fatkeqësisht, me disa përjashtime, sëmundjet infektive vështirë se zhduken. Çdo patogjen, qoftë bakter, virus apo parazit, është akoma me ne edhe nëse është shfaqur mijëra vjet më parë. Veryshtë shumë e vështirë për t’i eliminuar ato. E vetmja sëmundje që është çrrënjosur me vaksinimin është lisë.

Fushatat e vaksinimit masiv të drejtuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në vitet 1960 dhe 1970 ishin të suksesshme dhe lisë u shpall e zhdukur në 1980. Tani për tani është sëmundja e parë njerëzore (dhe tani e vetmja) që është mundur plotësisht. Por historia e lisë është një përjashtim: fatkeqësisht, sëmundjet zakonisht mbesin.

Sëmundjet infektive nuk u zhdukën kurrë

Malaria, për shembull, e shkaktuar nga një protozoar dhe e transmetuar nga mushkonjat është pothuajse po aq e vjetër sa njerëzimi. Megjithëse përpjekjet me DDT dhe përdorimi i klorokinës kanë çuar në disa suksese, sëmundja është ende endemike në shumë shtete të jugut.

Në 2018, kishte rreth 228 milion raste të malaries dhe 405,000 vdekje në të gjithë botën. Sëmundje të tilla si tuberkulozi, lebra dhe fruthi na kanë shoqëruar për shumë mijëvjeçarë dhe pavarësisht angazhimit ndaj ilaçeve dhe vaksinave, nuk ka pasur çrrënjosje. Edhe virusi spanjoll i gripit nuk është zhdukur kurrë plotësisht. Pas tre valësh (e dyta më vdekjeprurëse se e para) dhe të paktën 50 milion vdekjeve, sëmundja praktikisht është zhdukur. Akademikët bien dakord që fundi i pandemisë erdhi në vitin 1920 kur shoqëria zhvilloi një imunitet kolektiv. Sipas Benito Almirante, shefi i sëmundjeve infektive në spitalin Vall d’Herbon në Barcelonë, gjenetike nga viruse të tjera”. /k.k/noa.al/