Transmetuar më 23-10-2020, 12:58

Policia anuloi gabimisht regjistrat e krimeve të rënda, në shumë raste pa informuar viktimat, tregon analiza e raporteve zyrtare.

Inspektimet e 43 forcave të policisë në Angli dhe Uells detajojnë se si oficerët anuluan gabimisht raportet e përdhunimit, veprave seksuale, dhunës dhe grabitjes.

Ministria e Brendshme tha se forcat morën "udhëzime të qarta" për anulimin e krimeve.

Njësia e të Dhënave të Përbashkët BBC shqyrtoi raportet më të fundit nga Inspektorati HM i Shërbimeve të Ndërtimit dhe Shpëtimit nga Zjarri (HMICFRS). Inspektimet u kryen midis 2016 dhe 2020.

Inspektorët shqyrtuan një shembull të situatave kur u raportua një krim, por oficerët e policisë më vonë vendosën që asnjë krim nuk kishte ndodhur në të vërtetë.

Zyrtarët mund të anulojnë saktë një krim nëse informacioni i ri del në dritë – të tilla si pamjet CCTV ose deklarata e viktimës – e cila tregon se nuk ka ndodhur.

Sidoqoftë, vëzhguesi zbuloi se krimet po regjistroheshin në mënyrë të gabuar.

Një zëdhënës i Këshillit të Shefave të Policisë Kombëtare tha se "po punonte për të përmirësuar më tej saktësinë e raportimit të krimit".

"Policia nuk do të mbyllë kurrë një çështje nëse ata janë thjesht të paqartë nëse një krim ka ndodhur apo jo," tha ai.

Ministria e Brendshme promovon një qasje të orientuar drejt viktimave në regjistrimin e krimit, e cila thotë se një besim nga viktima se një krim ka ndodhur është, në shumicën e rasteve, i mjaftueshëm për të justifikuar regjistrimin e tij.

Një zëdhënëse e Home Office tha: "Ne presim që krimet e raportuara në polici të hetohen si duhet.

"Ne u sigurojmë udhëzime të qarta forcave se kur është e përshtatshme të anulohen krimet dhe si duhet të bëhet kjo dhe ne presim që ata të veprojnë në përputhje me këtë për të siguruar që viktimat të kenë besim për të raportuar krimin."

/NOA.al